Tokyo’da açılan ülkenin en büyük elektronik şovuna ilgi büyük ve bütün büyük üreticiler geniş 3 boyutlu televizyonlarını gösterime sunuyor bu şovda. Aynı zamanda şova katılan ziyaretçiler özel elektronik gözlükler takarak 3 boyutlu tecrübeyi yaşıyorlar.

Bu arada Sony ve Panasonic, ilk modellerini gelecek sene pazara getireceklerini açıkladılar.

Şirketler 3 boyut deneyimlerine film ve oyunlarla başlamak istediklerini belirtseler de, bu yeni televizyonlarda ne izlenebileceğimizin detayları aslında oldukça geniş. 3 boyutlu plazma setleri üzerinde çalışan Panasonic mühendisi ise içeriğin en önemli şey olduğunu söylüyor.

Yayın ve disc standartları üzerinde çalışan şirketler, Blu-ray özelliği ve standart DVD’lerin yerine geçmek için tasarlanan yüksek çözünürlük format özelliğiyle tüketicilere bir sürpriz de yapabilirler.

Bu teknoloji 3D film ve dizilerde kullanılmak üzere tasarlanmış.Aslında 3 D sinemada yeni bir şey değil. 3 boyut teknolojisi 1930 larda geliştirildi ve 1950 ve 1980' li yıllarda iyice popüler oldu.

Gelecek yıl İngiliz Sky 3D kanalı açmayı planlıyor. Sky, İngiltere'nin ilk 3 boyutlu TV kanalı başlatma konusunda iddiasını gerçekleştircek.Yeni kanal 3D film, belgesel ve spor etkinlikleri ve 3D canlı yayınları yapılacak. Sky 3 D kanalında HD set üsütü jkutusu kullanılacak ancak yinede özel bir gözlüğe ihtiyaç duyulacak.

HD, Sony, Panasonic 3D filmler için özel televizyonlar üretmeyi planlıyor ancak bu sistem Sky'ın 3D kanalı ile uyumlu olamayacak ve yinde gözlük kullanılarak izlenebilecek.

Bu arada Fuji film ise dünyanın ilk 3 boyutlu dijital kompakt kamerasını çıkardı.

TV üreticileri hala çok merceksi teknolojiler üzerinde çalışmaya devam ediyorlar. Philips 3DTV teknolojisini ticaret fuarlarında sergiledi. Ve kalabalıklar tarafından büyük ilgi çekti.

8 bin paund fiyatı ile de çeken Philips'in 3 D TV'ler geleneksel LCD TV'lerden çok daha pahalı.

Japonlar Çıplak Gözle İzlenebilen Üç Boyutlu 72" Ekran İcat Etti

JAPONLAR ÇIPLAK GÖZLE İZLENEBİLEN ÜÇ BOYUTLU 72" EKRAN TV İCAT ETTİ

Gelecekte belki de ekranlarda üç boyutlu görüntü izlemek için gözlüklere ihtiyacımız olmayacak. Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü (NICT) ile Victor Company beraberce 72" boyutunda bir 3B ekran geliştirmişler. Bu ekranı diğerlerinden ayıran en büyük özellik "gerçek" bakış açısı hissini gözlüklerin "kabartma" yeteneğine gerek kalmadan verebilmesi.

1920×1080p (full HD) çözünürlüklü ekran üzerinde yatay 20 derecelik (sağ veya soldan) hareketler yaptığınızda ekrandaki nesneye gerçekten o açıdan bakıyormuş gibi oluyorsunuz. Bunu sağlayan teknoloji yan yana dizilmiş çok sayıda projektöre dayanıyor. Üstelik bu projektörlerin her birinin 1920×1080p çözünürlüğe sahip olduğu ifade edilmekte.

Böyle bir ürünü satın almak için çok beklemeyeceğiz. NICT 2011 yılında ilk ticari ürünlerin piyasada olacağını müjdeliyor ancak fiyatının astronomik olacağını tahmin etmek için fazla düşünmeye gerek yok. Enstitü bununla da kalmayıp aynı teknolojiyle şu an 200" - 300" boyutlu 3B ekranlar üretilebileceğini iddia ediyor.

3 BOYUTLU TEKNOLOJİ NASIL KULLANILIR?

3D Tv Box DVD, VCD ve VHS, Kablo Tv veya oyun konsolunuza bağlı bir kablo aracılığı ile normal video sinyallerini alır. 2 boyutlu videoyu 3 boyutluya çevirir. Ve kablo aracılığı ile televizyonunuza yollar. 3D Tv Box dönüşüm sistemi elektroniği karmaşık matematiksel algo ritimleri ile standart 2 boyutu 3 boyuta çevirir.

Ve size sunulan 3 boyut gözlükler ile televizyonunuzda izlemenizi sağlar. Özel geliştirilmiş mikro işlemciler bunu yaparken saniyede 90 milyon karmaşık imaj hesaplamaları yaparak sağ ve sol göz için ayrı, ayrı imajlar yaratır.

Ve televizyon ekranınızda bunları dönüşümlü olarak gösterir. Bu sistem ile birlikte sunulan 3 boyut gözlükleri 3D Tv Box dönüşüm kutusundan gelen kızıl ötesi sinyalleri alarak çalışır. Gözlüklerin lensleri televizyonda gösterilen imajlara uygun şekilde açılıp kapanarak sol ve sağ gözlerinizin ayrı, ayrı sol ve sağ göze göre hesaplanmış imajları almasını sağlar ve böylece gerçekçi stereoskopik 3.boyut sağlar.

3D Tv Box fişe takılarak kullanılabilecek bir aygıttır. Fakat üzerinde bulunan tuşlar ile yaşayacağınız 3. boyut tecrübesi geliştirilebilir.
Giriş: (Input) tuşu dönüştürücüye gelen sinyal tipi içindir. (Oyun sistemi, 2 boyut video, 3 boyu video)
Çıkış: (Output) tuşu 2 boyut ve 3 boyutu görmek seçebilmenize olanak sağlar.
Phase adjust: tuşu sağ göz önceliği veya sol göz önceliği sağlar.

Parallax tuşları (< >) derinliği arttırmak veya azaltmak için kullanılır. Program mode tuşu önceden ayarlanmış 4 video kaynağından birini seçme olanağı sunar. Bir mod'dan diğerine geçmek çok kolaydır. Bu 4 özel kalibrelendirilmiş mod'lar(aşağıda listelenmiş) 3.boyut özelliğini geliştirir ve izlemekte olduğunuz programa göre maksimum derinliği arttırır.