Tuz Gölü havzasında araştırma yapan tohum gen bankası uzmanları, Ziraat Mühendisleri Odası Aksaray Şubesinde düzenledikleri basın toplantısında, Anadolu'daki endemik türleri, nesli yok olma tehlikesi altında olan bitkilerin tohumlarını arayıp topladıklarını ve gen bankasında korumaya aldıklarını söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Aksaray Şube Başkanı Doğan İpek, ziraat odası olarak bu çalışmayı önemli bulduklarını ve her türlü desteği verdiklerini ifade etti.

Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Alptekin Karagöz, dünyada yaşanan iklim değişikliğine paralel olarak kuraklığa dayanıklı bitkilerin de önemli hale geldiğini ifade ederek, ''Dünyada kuraklığa doğru bir gidiş var ve Tuz Gölü Havzası'ndaki kuraklığa dayanıklı bitkiler gelecekte çok önemli hale gelecek'' dedi.

-70 BİN TOHUM GEN BANKASINDA-
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yem Bitkileri ve Çayır Mera Şube Şefi Dr. Hüseyin Özpınar ise, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünün tüm Türkiye'de araştırma yaptığını vurguladı.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünün 1964 yılından beri Tarım Bakanlığına bağlı olarak tohumları araştırdığını ve gen bankasında korumaya aldığını belirten Özpınar, şunları kaydetti:

''Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünde 60 bin, Ankara'daki Tarla Bitki Merkez Araştırma Enstitüsünde 10 bin, toplamda 70 bin çeşit tohum gen bankasında korumaya alındı. Korumaya alınan tohumlar daha sonra Türkiye'nin dört bir yanındaki araştırma enstitülerinde ıslah çalışmasından geçip tuzluluğa, kuraklılığa, hastalığa daha dayanıklı yüksek verimli bitki çeşitleri üretilerek çiftçiye dağıtılacak. Bu sistem içerisinde bugüne kadar Türk tarımına kazandırılan yüzlerce çeşit bulunuyor. Şu anda bitki genetik bankası altında çalışan 11 grup Türkiye'nin bitki topluluğunu araştırıyor. Örneğin yem bitkisi, serin iklim tahılları, tıbbi bitkiler, kokulu bitkiler, süs bitkileri gibi araştırma yapan her grup, kendi alanında araştırmasını sürdürüyor.''

-TUZA DAYANIKLI BUĞDAYGİLLER BULUNDU-
Tuz Gölü Havzası içerisindeki Aksaray'da kuraklılığa ve tuzluluğa dayanıklı yem bitkileri ile aynı zamanda çiftçilerin elinde bulunan atadan kalan yerel bitki çeşitlerini topladıklarını anlatan Özpınar, ''fiğ, mercimek, bezelye gibi çeşitlere ek olarak doğadaki marjinal bitkileri de toplamaktayız ve Tuz Gölü çevresinde tuza dayanıklı buğdaygil bitkileri bulduk'' dedi.

Özpınar, Ankara'da temeli atılan gen bankası merkezinde de 250 bin çeşit tohum örneğinin muhafaza edilmesinin planlandığını sözlerine ekledi.