TSMC, dünyanın en büyük işlemci üreticilerinden biri. Şirketin işlemci tedarik ettiği markalardan biri de Huawei. Ancak, ABD bu ilişkiye göz dikmiş durumda. Son çıkan haberlere göre, Trump yönetimi, TSMC’nin Huawei’ye işlemci gönderilmesini engelleyecek yeni düzenlemeler yapacak.

Huawei’ye ve dolayısıyla Çin’e yönelik yeni kısıtlamalar, yapılacak yeni üst düzey toplantılarda masaya yatırılacak. Reuters’ın kaynaklarından aldığı bilgiye göre, toplantılarda görüşülmek üzere işlemci tedariği ile ilgili bir teklif hazırlandığı söyleniyor. Ayrıca bir başka kaynak, ABD’nin bu hamleyi yapmasındaki amaç “Huawei’nin kontrol edebileceği hiçbir işlemci bırakmamak” dedi.

Huawei ve TSMC ilişkisi ile ilgili atılan herhangi bir adım her iki şirkete de büyük darbe vurabilir.

Huawei, ABD ve Çin arasındaki teknolojik hakimiyet savaşının merkezinde yer alıyor. ABD, ekipmanların Çin tarafından casusluk için kullanılabileceğini iddia ediyor. Ancak, bu iddialar şimdiye kadar Huawei tarafından hep reddedildi. Ayrıca, ABD de iddialarını destekleyecek hiçbir ispatta bulunamadı.

Huawei’ye yapılacak global işlemci satışlarını hedef alan ABD makamları, bu kapsamda doğrudan yabancı ürün kuralını değiştirmek istiyor. Taslak teklif kapsamında, ABD hükümeti, ABD işlemci yapım ekipmanını kullanan yabancı şirketlerin Huawei’ye işlemci tedarik etmeden önce ABD lisansı alınmasının yolunu açacak.