Google, Pixel telefonları için kullanıcıların gelen aramaları, zamanlayıcıyı, erteleme alarmlarını kolayca kapatmasına, kamera uygulamasını başlatmasına ve daha farklı birçok şeye olanak tanıyacak yeni çift dokunma hareketini test ediyor. ’Columbus’ olarak adlandırılan yeni hareketle ilgili ilk referanslar  Android 11 Developer Preview‘de bulundu.

Yeni hareket, kullanıcıların cihazın arkasına iki kez dokunmanızı gerektiriyor. İlginç ki Google bu jest için herhangi bir özel donanıma ihtiyaç duymuyor. Bu hareket için cihaz sadece jiroskop ve ivmeölçer kullanıyor.

Android 11’deki jestle ilgili referanslar, Google‘ın kurulum işlemi sırasında kullanıcıları bilgilendirdiğini ve eğittiğini de gösteriyor. Kullanıcılar ayrıca hareketi özelleştirebilir ve görünüşte istedikleri veya yaptıkları işlemin bir uygulamasını başlatmak için kullanabilirler. Çift dokunma hareketi varsayılan ayarlarda ise Google Asistan‘ı tetiklemek için kullanılacak. Ayarlanabilecek diğer özellikler ise şu şekilde;

– Zamanlayıcıyı kapat

– Kamerayı Başlat

– Google Asistan’ı başlat

– Medyayı oynat / duraklat

– Durum çubuğunu daralt

– Gelen telefon çağrılarını sessize al

– Erteleme alarmları

– Bildirimlerin sabitlemesini kaldır

– “Kullanıcı tarafından seçilen herhangi bir işlem” gerçekleştirilebilecek.

Hareketin Pixel 2 ve Pixel 3‘te de düzgün çalıştığı raporlandı. Ancak Google’ın bu yeni çift dokunma hareketini eski Pixel akıllı telefonlara getirip getirmeyeceği belli değil. Şirket, yaklaşan Pixel 4a ve Pixel 5 akıllı telefonlarına özel bir hareketmiş gibi lanse edebilir. Bu süreç de önümüzdeki haftalarda belli olacaktır. Tabii ki bu özelliğin Android 11 destekleyecek diğer cihazlarda da bulunması bekleniyor.