iPhone ’daki gizlilik bu kadar basit diyen Apple, telefonunuzu kullanırken kişisel bilgilerinize sizden başka kimsenin erişebilmesinin doğru olmadığının altını çiziyor. Kişisel bilgi olarak söylenen bilgiler; kalp ritmi, ödeme bilgileri, oyun bilgiler, fotoğraf ve/veya videolara erişim, internet arama geçmişi gibi kapsamlı olarak detaylandırılabilir. Şimdi gelin hep birlikte resmi site üzerinde yer alan bilgilerden yola çıkarak bu ilkelere göz atalım.

Not: Aşağıda yer alan anlatımlar, Apple gizlilik politikası sayfasından kaynak alınarak sağlanmıştır.

Cihaz güvenliği 

Gizliliğe önem verdiğini beyan eden şirket, “Mahremiyetin temel insan hakkı olduğuna inanıyoruz.” diyerek konuya giriyor. Ardından birçok kişisel veriniz cihazınızda sizinle birlikte saklı kalır. şeklinde bir açıklama söz konusu.

Buna örnek olarak: Koşudan sonraki kalp atış hızı, arama yapan numaralar, mesaj atan numaralar, son içtiğiniz kahve, hangi siteyi ziyaret ettiğiniz gibi birçok örnek gösterilebiliyor. Ayrıca her Apple cihazının sıfırdan tasarlanarak bu konu için özel olarak çaba sarf edildiği de söylenmekte.

Cihaza erişim

iPhone X ve üzeri bütün modellerde çentik ve Face ID (yüz tanıma sensörü) barından şirket, Apple gizlilik politikası için bu önemli unsuru da paylaşıyor. Burada bizim eklememiz gereken bir şey var: İlgili teknolojinin ikiz kardeşler karşısında mağlup olduğunu da unutmamakta fayda var.

Kişisel bilgiler

Bu konun altını önemle çizen şirket, “İster konum servisi kullanın, ister Siri ’ye soru sorun kişisel bilgileriniz reklam verenlere (3.parti şirketlere) satılmak üzere kullanılmaz, sizinle saklı kalır.” diyerek bu konuya açıklık getiriyor.

Ödeme bilgileriniz

Şu an için Türkiye Cumhuriyeti içerisinde kullanılamayan Apple Pay teknolojisi Apple gizlilik politikası kapsamında mercek altına alınan bir diğer önemli unsur. Yazılım içerisinde şirketin kendi kredi kartı, farklı banka kredi ve banka kartları ile birlikte bilgileri kaydettiğiniz ve bu bilgilerle alışveriş yaptığınız durumda kart bilgileriniz işlem yapılan iş yeri ile paylaşılmıyor. Bu unsurda kart bilgilerinin çalınma riskini oradan kaldırıyor. Ayrıca iOS işletim sistemi bu bilgileri Apple ’a göndermek için kullanmıyor.

Veri gizliliği

Özellikle güncelleme yapmak istenirken istemeden mesaj uygulamalarına da erişim gereklidir. Bu konuda Apple gizlilik politikası gereğince olabildiğince az olarak bilgilerinizi alarak bu işi hallettiğini söylüyor.

Şirket bu durumu şu şekilde izah ediyor: “verilerinizi karıştırıp başkalarına ait milyonlarca veriyle birleştirdiğimiz Ayrımsal Gizlilik tekniğini bu alanda ilk kez kullanıyoruz. Bu çerçevede, kimliğinizi ortaya çıkarabilecek özel verileri değil, genel örüntüleri görüyoruz. Bu örüntüler sayesinde en popüler emoji, en iyi QuickType önerileri ve Safari ’de enerji tüketim oranları gibi bilgileri ortaya çıkarabiliyoruz.”

iOS deneyimi

iMessage gönderirken FaceTime yaparken veya fotoğraf / video gönderimi, alımı yaparken cihazınız Secure Enclave özelliğiyle birlikte bu verileri matematiksel şifrelere dönüştürerek saklıyor. Bu kapsamda işletim sistemi iOS üzerinde, iCloud üzerinde veya Apple sunucularında bu bilgiler saklanmıyor.

Uygulama deneyimi

Söz konusu uygulama geliştiricilerinin uygulamalarıyla birlikte kişisel verilerinizi almak üzere çalışmalar yaptığı tespit edildiği anda uyarılıyor ve güncelleme yapılmazsa App Store üzerinden kaldırılıyor. Son olarak uygulama kurduğunuzda fotoğraf / videolara erişim izni verdikten sonra istediğiniz zaman bu izni kapatabiliyorsunuz.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur