Asansör bakımları hukuki bir zorunluluk olup, belirli dönemlerde sürekli tekrarlanması gerekmektedir. Bunun için özenli ve dikkatli bir çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Asansör bakımları hiçbir ayrıntı göz ardı edilmeden yapılmalıdır. Asansör bakımları yapılırken profesyonel ekipmanların kullanımı çok önemli olacaktır. Bu süreçte yapılan her hamle Asansörün çalışma sürecini etkileyecektir. Özensiz bir bakım süreci sonunda sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Can ve mal güvenliğinin korunması için Asansör bakım ve onarım çalışmaları çok önemlidir.

Günümüzde her açıdan daha fazla geliştirilen Asansörler daha fazla bakıma ihtiyaç duymaktadırlar. Artık çeşitlenme daha fazla olduğu için bakım süreci daha geniş alanları kapsamaktadır. Yeni sistemlerle modernize edilen yapılan için bakım da çok önemli olmuştur. Bunların yanında şık ve konforlu tasarımlar da dikkatleri üzerine çekmeye başlamıştır. Her alanda artık Asansör kullanımı yaygınlaşmıştır. Artık Asansörler evlerin içine bile entegre edilebilmektedir. Durum böyle olunca yani Asansörler günümüzde her alanda yaygınlaşması ile bu yapılar için yapılacak bakım çalışmaları çok önemli bir noktaya gelmektedir. Asansörlere ait ekipmanlar zamanla yıpranmaya uğrayacaktır. Sürtünmeye bağlı olarak bazı bölümler de yağlama yapmak gerekecektir. Bu ve bunlar gibi sorunların çözümü için de bakım çalışmaları büyük bir önem teşkil etmektedir. Bir diğer husus ise Asansörlerin elektriksel aksamlarında zamanla sorunlar ortaya çıkabilir. Bakım çalışmaları sürecinde de bu ve bunun gibi sorunlar da tespit edilip gerekli işlem uygulanacaktır. Yani Asansörün verimli bir çalışma süreci ve kazaları önlemek için bakım çalışmaları büyük bir öneme sahip olmaktadır.

Asansör bakımları mevzuatta yer alan kurallara göre yapılmalıdır. Asansörü temin eden firma ile Asansörü satın alan kişi arasında bir bakım sözleşmesi yapılır. Bunların dışında Asansör için gereken parça değişimleri 10 yıl boyunca garanti edilecektir. Bu parçalar o günün koşullarına göre temin edilip değerlendirilecektir. Bakım sürecinde Asansöre ait ekipmanlar özenle kontrol edilip gereken işlem uygulanmalıdır. Motor, tahrik sistemleri , gerekli yağlama işlemleri , elektriksel aksam gibi bölümlerin kontrolü özenli bir şekilde yapılıp herhangi bir sorunda gerekli işlem uygulanmalıdır. Bu işlemler belirli dönemlerde sürekli tekrarlanarak yapılacaktır. Asansör bakımları yapıldıktan sonra bir deftere yapılan çalışmalar kaydedilmelidir. Bu defter yetkili bir kişi tarafından saklanacaktır. Asansör bakımları sırasında gerekli ayarlama işlemleri yapılmalıdır. Asansör normalden hızlı veya yavaş bir hareketlilik gösterebilir. Bu sorunun çözümü için ilgili bölümler kontrol edilerek sorunun kaynağının bulunması hedeflenir. Sorun bulunduğunda gerekli işlem uygulanacaktır. Asansöre ait elektriksel aksamlardan aydınlatma sistemleri, butonlardaki ışıklar vb. gibi öğeler kontrol edilerek herhangi bir sorunun varlığında derhal müdahale edilmelidir. Bunların dışında Asansör kabininde herhangi bir sarsıntı var ise gerekli işlem uygulanmalıdır. Asansörün verimli bir şekilde çalışması için bu faktörler özenli ve dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.