Japonya'nın batısındaki Hiroşima kentinde kurbanların anısına düzenlenen törene, aralarında ABD'nin attığı bombadan kurtulmayı başaranların da bulunduğu, Başbakan Taro Aso ve 60 kadar ülkeden temsilcilerden oluşan yaklaşık 50 bin kişi katıldı.
ABD'den temsilcinin katılmadığı ve 6 Ağustos 1945'te korkunç bombanın patladığı kentte, büyük hasar görmesine rağmen ayakta kalan tek bina olan "Genbaku"nun önünde düzenlenen törende, kentin Belediye başkanı Akiba, Başkan Barack Obama'nın nükleer karşıtı tutumunu övdü.

Atom bombasına başvuran tek nükleer güç olduğunun altını çizdiği ABD'nin Başkanı Obama'nın, "ülkesinin dünyanın nükleer silahlardan kurtulması için ahlaki davranma sorumluluğu bulunduğunu" söylediğini anımsatan Akiba, "nükleer silahların ortadan kaldırılması sadece Hibakuşalar'ın (atom bombasından kurtulanlar) değil, bu gezegendeki halkların ve ulusların çoğunluğunun dileğidir" dedi.

Belediye Başkanı, "biz, dünyanın çoğunluğu kendimizi, (Obamajorite) olarak nitelendiriyoruz ve nükleer silahların 2020'ye kadar ortadan kaldırılması için tüm dünyayı bize katılmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Japonya Başbakanı Aso da, törenin sonunda, nükleer silahların ilgası ve daimi barışın tesisi için ülkesinin bugün uluslararası topluluğun önderi olacağı sözünü verdi.

Kentin üzerinde atom bombasının infilak ettiği yerel saatle 08.15'te (TSİ 02.15) törene katılanlar ayağa kalktı ve korkunç ısı ile radyasyonun yarattığı rüzgarla paramparça olan kurbanlar anısına saygı duruşunda bulundu.

Hiroşima'ya atılan atom bombası yüzünden 6 Ağustos - 31 Aralık 1945 arasında toplam 140 bin kişi hayatını kaybetti.

ABD, 9 Ağustos'ta da 70 bin kişinin ölümüne neden olan ikinci atom bombasını Nagasaki kentine attı.

Japonya 15 Ağustos 1945'te teslim oldu ve o tarihten bugüne dek barışçı bir ulus ve ABD'nin en yakın müttefiklerinden birisi haline geldi.

Buna karşılık Amerikan hükümeti, masum kurbanlar için şimdiye dek özür dilemedi.