iOS 13.4 beta piyasaya sürüldüğünde, Apple‘ın akıllı telefonlarından birini otomobil anahtarı olarak kullanmayı planladığı ortaya çıkmıştı. Hatta yeni özellik anahtarın iMessage aracılığıyla da paylaşılabileceği açıklanmıştı.

iOS 14 kodundaki bir detay ise iki büyük şirketin bu projede takım olabileceğinin sinyallerini veriyor. Geçen Aralık ayında ünlü otomobil firması, araç sahipleri için “anahtarsız” bir kullanım sunmayı tasarladıklarını açıklamıştı.

BMW Modelleri

BMW ayrıca,araçlar için dijital anahtar geliştirmeyi başaran Otomobil Bağlantı Konsorsiyumu üyesi. Apple da aynı girişime 2018 yılından beri üye. Geçen Ekim ayında bu girişim, Dijital Anahtar teknolojisi 2.0 versiyonunu duyurmuştu. Yeni versiyon, telefonlar ve araçlar arasında iletişim bağı kuran bir sistem taşıyor.

James Bond’un yeni aracı: Aston Martin Valhalla
James Bond’un yeni aracı: Aston Martin Valhalla

İngiliz otomobil üreticisi geçtiğimiz yıl Valhalla modelini tanıtmıştı. Hem içten yanmalı hem de elektrikli motor bulunacak olan Valhalla özellikleri netleşmeye başladı.

Yeni gelecek 3.0 versiyonu ise,”konumu tanıma özelliğine sahip anahtarsız erişim” özelliğine sahip olacak. Bu da akıllı telefonu hiç çıkarmadan araca erişmeye ve açmaya olanak sağlayacak. 9to5Mac’in iOS 14 kodu incelemelerine göre, bu özellik iPhone 11’e özgü olabilir.

Kağıt üzerinde oldukça etkileyici görünen bu özellik, uygulamada da ilginç olacağa benziyor.