Mobil sağlık yöntemleriyle, hasta ve uzman doktor ya da eğitimli tıp personeli aynı yerde olmasalar da teşhis ve tedavi süreçlerinin hızlandırılması yolunda önemli bir adım atılmış oluyor. Mobil sağlık çözümleri arasında bulunan, içine SIM kart yerleştirilmiş tansiyon ve şeker ölçüm cihazı gibi cihazlar, hasta-doktor etkileşiminde yeni bir dönem başlatıyor. Yapılan ölçümler gerçek zamanlı olarak doktorun cep telefonuna iletilirken, mobil ultrason gibi cihazlardan alınan görüntüler de doktorun bilgisayarında anında izlenebiliyor.

Mobil sağlık uygulamaları doktor ve hasta arasındaki mesafeyi sorun olmaktan çıkarmanın yanı sıra doktorların meslektaşlarıyla olan iletişimlerini de artırıyor. Farklı branşlardan doktorlar, farklı yerlerde olsalar bile bulgular üzerinde görerek ve izleyerek fikir alışverişinde bulunabiliyorlar.

Sağlık365
www.saglik365.com ve wap.saglik365.com adreslerinden ulaşılabilen bir platform olan Sağlık365, Turkcell'in ana sponsorluğunda sektörden çeşitli firmaların desteğiyle hizmet veriyor. Hem doktorların hem de son kullanıcıların ücretsiz üye olarak kullanabildikleri platform, sahip olduğu zengin içerikle dikkat çekiyor. Düzenli olarak güncellenen Sağlık365'te 'Kadın, erkek ve çocuk sağlığı', 'sağlıklı yaşam ve beslenme' gibi konu başlıklarında güncel haberlerin yanı sıra anlaşılır bir dille kaleme alınmış yazılara yer veriliyor.

Sağlık365'in arkadaş ekleme ve grup oluşturma gibi özellikleri, onu aynı zamanda bir sosyal ağ sitesi de yapıyor. Kullanıcılar, doktorlarıyla, arkadaşlarıyla, aynı deneyimi yaşayan gruplarla sigarayı bırakma, sağlıklı yaşam gibi konularda tecrübelerini paylaşabiliyorlar.
Sağlık365'e üye olan doktorlar da platformun sunduğu çeşitli avantajlardan yararlanabiliyorlar.

Aşılara uzaktan takip
Turkcell tarafından sunulan bir başka mobil sağlık çözümü ise 'Aşı dolabı'. Sağlık ocakları, hastaneler, eczaneler gibi sağlık merkezlerindeki aşıların saklandığı dolaplarının ısısının anlık olarak uzaktan izlenmesini sağlayan bir telemetri çözümü olan Aşı dolabıyla, belli bir ısıda bulunması gereken kritik aşılar online olarak sürekli takip edilebiliyor. Belirlenen ısı limitlerinin dışına çıkılması durumunda, sistem yetkililere anında kısa mesaj ve e.posta ile haber veriyor. Hasta sağlığını güvenceye alan çözüm, sağlık kurumunun imajının zedelenmemesini de sağlıyor. Aşı dolabı çözümüyle geçmişe yönelik ısı-zaman raporları da alınabiliyor.

Connect365'le tele-konsültasyon
Platformun önemli artılarından biri de kişisel sağlık kayıtlarını tutması. Kullanıcılar bu sayede, kendilerinin ve sevdiklerinin sağlık geçmişiyle ilgili bilgilere diledikleri zaman diledikleri yerden kolayca erişebiliyorlar. Sitedeki 'Formda mıyım?', 'Çocuğum Büyüyor', 'Connect365', 'Alarm365' gibi uygulamalar, kullanıcıların sağlıklarını yönetmelerine ve bilinçlenmelerine yardımcı oluyor. Doktorlarla uzaktan görüşmek isteyen doktor ve kullanıcıların yararlanabildiği bir uygulama olan Connect365 ile doktor kullanıcılar, birbirleriyle uzaktan tele-konsültasyon yöntemiyle mobil ultrason, mobil EKG gibi cihazların görüntülerini paylaşarak fikir alışverişinde bulunurken, kullanıcılar ise doktorlarıyla sağlık ölçümlerini görsel ve ses destekli olarak gerçek zamanlı paylaşabiliyor.