Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi, gelir vergisi tarifesine yeni dilim ve oran eklenmesi gibi düzenlemeleri de içeren Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ’nin 31 maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Dijital Hizmet Vergisi

Komisyondan geçen yeni pakette bu vergiyi Cumhurbaşkanı yüzde 1 ’e kadar ya da mevcut miktarın 3 katına kadar çıkarmaya yetkili olacak.

Dijital Hizmet Vergisi, ülkemizde dev dijital servislere uygulanacak. Uygulama en az 20 milyon TL ya da küresel çapta 750 milyon Euro ve üzerinde gelir elde eden şirketlere uygulanacak. Yani genel olarak ABD ’li teknoloji devlerine vergilerin uygulanacağını söyleyebiliriz.

Dijital Hizmet Vergisi ’ni ödemeyenler Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edildikten sonra sitelere erişim engellenecek. Facebook, Twitter ve Instagram gibi devler Türkiye ’de bu vergiyi ödemekle yükümlü olacak. Tabii bu listeye Apple, Netflix ve Spotify gibi devleri de ekleyebiliriz. Özellikle geçtiğimiz gün açıklanan Spotify Premium zammının, Dijital Hizmet Vergisi ile ilgisi var mı o da merak konusu.

Spotify Premium fiyatlarına zam! İşte yeni ücretler

Dünyanın en popüler müzik servisi unvanını korumaya devam eden Spotify Premium fiyatlarına zam yaptı. İşte zam sonrasında Spotify Premium fiyatları ve geçerli olacağı tarih!

Konaklama Vergisi

Her ne kadar tam teknoloji dünyasını etkilemese de, artık konaklama ve seyahat ile teknoloji dünyası da iç içe geçti. Mobil uygulamalar sayesinde artık bu işlerin takibi çok daha kolaylaştı.

Teklifle yer alan Konaklama Vergisi; Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart hotel, misafirhane ve kamping gibi tesisler ile dağ ve yayla evi gibi kırsal turizm tesislerinde verilen geceleme hizmeti konaklama vergisine tabi olacak. Konaklama vergisi otelde kalan müşterilerden alınacak. 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri için 18 TL; 4 yıldızlı otel ve tatil köyleri için 12 TL; 3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesisleri için 9 TL; 2 ve bir yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart hotel ve kampingler için 6 TL; butik oteller ve özel konaklama tesisleri için 18 TL olacak.

12 yaşından küçük çocuklara verilen geceleme hizmetleri bu vergiden istisna olacak. Ayrıca öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen geceleme hizmetleri ile karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye ’deki diplomatik temsilcilikleri vergiden muaf olacak.

Ayrıca;

500 bin lira ve üzerinde kazanç elde edenlerin gelir vergisi yüzde 40 seviyesine çıkartıldı. Hakemlere ve futbolculara da vergi uygulanacak.

Teklifle, binek otomobillerine ilişkin giderlerin en fazla yüzde 70 ’i ve kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 5 bin 500 liraya kadarlık kısmıyla binek otomobillerin iktisabında ödenen Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi toplamının en fazla 115 bin liraya kadarlık kısmı gider olarak dikkate alınabilecek.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur