Sistem Teknik tarafından Türkiye getirilen Enigma E310TR, Koç Sistem ve C5 Electronic işbirliğiyle Türkiye pazarındaki yerini almaya hazırlanıyor.

FİYATI 3 BİN 500 TL

Almanya'da üretilen Enigma E301TR ilk kez Sistem Teknik A.Ş tarafından Koç Birliği ile Türkiye pazarına getirilerek, Türk kullanıcılarına sunulacak. Yaklaşık 15 gün içerisinde satışa sunulacak olan Enigma E301TR'nin fiyatı ise 3 bin 500 TL. Yüksek güvenliğe sahip kriptolu Enigma E301TR'ler artık yasadışı dinlenmeye son verilmesi amaçlanırken, bu cep telefonu sayesinde ikili görüşmeler de gizlilik ve güvenlik altına alınacak. Enigma E301TR'den başka bir cep telefonu markasıyla şifreleme yapılamıyor. 15 gün içerisinde meraklıların satışına sunulacak olan Enigma Avrupa Birliği ülkeleri dışında sadece Türkiye'de satılacak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

Kriptolu dinlenemeyen cep telefonu Enigma E310TR'nin tanıtım toplantısı, Feriye Restaurant'ta gerçekleştirildi. Toplantıda slayt gösterisi eşliğinde telefona ilişkin teknik bilgiler veren Sistem Teknik Genel Müdürü Burç Tutanç, yasadışı telefon dinlemelerinin birçok kişide endişe yarattığı söyledi. Tutanç, "Toplumun neredeyse yüzde 35'ini aşan bir bölümü telefonlarının dinleniyor olabileceğini düşünüyor. Enigma E310TR'ler sayesinde artık bu endişe ortadan kalkacak. Söz konusu telefon, kendisine ait iki tane boarda sahip. Biri GSM diğeri de kripto boardı. GSM boardı sayesinde normal görüşmeyi kripto ile yapılan görüşmede ise sesle yapılan görüşmeler paketlenip 256 Byte'lık uzunluktaki kripto anahtarıyla paketlenip diğer Enigma'ya gönderiliyor. Diğer Enigma'da açacak anahtara sahip olduğu için normal sese çeviriyor. Bu sayede iki Enigma arasındaki konuşmayı kimse dinleyemiyor" dedi.

Son zamanlarda en güvenli sistemlere dahi ulaşabilen ve ciddi sorunlara neden olan hackerlara da değinen Burç Tutanç, "Çözümlemek kesinlikle imkansız. Şu anda çalışan en güçlü, en hızlı prosedüre sahip. Bilgisayarların bile bunu çözemeyeceği kadar büyük bir anahtara sahip. 256 Byte'ın üzeri 77 üzerinde büyüklüğünde bir anahtara sahip. Bu da her kelimenin her harfin 77 farklı alternatif ve kombinasyonla şifrelenebildiği anlamına geliyor ki bu gerçekten büyük bir değer. Bunu bugünün teknolojisiyle hiçbir hackerın çözebilmesi mümkün değil" şeklinde konuştu.

Tutanç, özellikle kurumsal büyük şirketlerden talep beklediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Kurumsal büyük müşterilerin talep göstermesini bekliyoruz. Daha sonra ünlüler, kendi özel hayatının kendisinde kalmasını isteyenler politikacılar, gazeteciler, çok önemli işadamları ve borsacıların bu telefona talep göstereceğini düşünüyoruz. Gerçekten ticari sırları insanlar konuşmakta, maalesef çok basit düzeneklerle herkes birbirini dinleyebiliyor. İnşallah Enigma'yla herkesin özel hayatı kendine kalacak. Satış konusunda beklentimiz 2012'yi 100 binli seviyelerin üstüne çıkarmak."