GMS – Google Mobil Servisleri’ni yükleyerek bu kısıtlamayı aşmak mümkündü. Ancak bu çözüm kısa süre önce devre dışı bırakıldı. Google da Huawei kullanıcılarına GMS’yi dışarıdan yüklememeleri gerektiğini belirtiyor.

Google’ın Android ve Play Yasal Direktörü Tristan Ostrowski, Huawei telefonlar konusunda kullanıcılardan çok fazla soru geldiğini belirterek bu konuda bir açıklama yayınladı;

16 Mayıs 2019 tarihinden sonra piyasaya sürülen Huawei telefonlarda, devletin kısıtlamaları nedeniyle Google uygulamalarına ve hizmetlerine yer verilmiyor.

Google uygulama ve hizmetlerini sadece Play Protect sertifikasına sahip olan cihazlarda kullanılabilir hale getirdi. Bu kapsamda Google ile Huawei’nin işbirliği yapmasına izin verilmediğinden telefonlar sertifikaya sahip değil. Yani Çinli akıllı telefon üreticisinin yeni telefonları GMS’yi kullanmaya uygun değil.

APK dosyaları kullanılarak cihazlara dışarıdan yüklenen uygulamalar güvenli değil. Bu dosyalar üzerinde değişiklik yapılarak kötü niyetli amaçlar için kullanılıyor olabilir ve Google’da bu uygulamalara izin vermiyor.

Ostrowski, 16 Mayıs 2019’dan önce piyasaya sürülen Huawei telefonların Google tarafından desteklendiğini, uygulama ve güvenlik güncellemelerini aldığını vurguladı. Özetlemek gerekirse: ABD ile Huawei arasındaki kriz çözülmediği sürece Huawei’nin telefonlarında Google uygulamalarını görmeyeceğiz.