Yapay el, kanser nedeniyle elini kaybetmiş 22 yaşındaki bir erkek hastaya bağlandı.  Araştırmacılar, yapay elin insan sinirlerini uçlarına küçük elektronik sensörlerle baylanarak çalıştığını belirtiyor.

'Smarthand European Research Project' adlı projede çalışan bilim insanlarının geliştirdiği bu yapay elin dünyada üretilen en gelişmiş yapay el prototipi olduğu belirtiliyor.

Yapay el, sadece gerçek insan eli hareketlerini taklit etmekle kalmıyor, aynı zamanda kullanıcıya dokunma hissini de veriyor.

Robin af Ekenstam sağ el bileğindeki bir kötü huylu tümör sonucunda elini kaybetti ve hayatta kalmasının ve kanserin yayılmasını önlemenin tek yolu elinin kesilmesiydi.  Normalde, elinin yerine elektronik bir alet kullanıyordu. Ancak bu sadece sınırlı hareket sağlayabiliyor ve elbette hissetmeyi mümkün kılmıyordu.

Ancak İsveç'in Lund kentindeki biliminsanları geliştirdikleri robot el prototipini Robin'e bağladılar. Robot el, dört elektrikli motordan ve 40 baskı sensöründen oluşuyor. Bütün bunlar Robin'in hissetmesini sağlayacak şekilde tasarlanmış.

Robin, "Yıllardır kullanmadığım kasları kullanabiliyorum. Hareketi kontrol edebilmek çok güzel. Uzun zamandır hissetmediğim bir his bu. Ve aynı zamanda kolumun belli noktalarına baskı uygulayan küçük motorlar sayesinde hisleri de algılayabiliyorum. Sert bir şeyi elime aldığımda parmak uçlarımda hissedebiliyorum, bu inanılmaz bir şey" diyor.

Çalışmalar, Malmö Üniversitesi Hastanesi El Cerrahisi Bölümü'nde sürüyor.

Araştırmacı ekipten uzman Göran Lundborg, "Baskı sensörlerini yapay elin parmaklarına yerleştirdiğimizde elin kalan kısmının derisindeki özel bölgelere baskı yoluyla sinyal gönderebileceğimizi biliyoruz. Ve eğer doğru noktalara baskı uygularsanız, beynin de doğru noktaları haberekete geçer. Başka bir deyişle, eğer  yapay elin işaret parmağına baskı uygularsanız, beyninizdeki işaret parmağı bölümü harekete geçer" diye açıklıyor.

Uzmanların yapay el üzerindeki sensörlü geri besleme sistemi çalışmaları hala sürüyor. Ancak çığır açabilecek nitelikteki bu ilk adım bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.