Huawei ABD açıklaması ile gündeme geri geldi

Kah bir anlaşma yapılacak iddiaları, kah Huawei için artan yaptırımlar ile 2019 yılının son birkaç ayı bu sürtüşmeye sahne oldu desek yanlış olmaz. Bu gerilimin son perdesine yavaş yavaş gelindiğinin sinyallerini veren baş aktörler ise kullanıcıları acaba rahatlatacak mı? Bunun cevabını vermek için henüz çok erken olsa da Huawei’nin kurucusu ve CEO’su Zhengfei, Salı günü Dünya Ekonomik Forumu’ndaki bir panelde yaptığı açıklamada, ekibine güvendiğini, daha güçlü atılımlar yapacaklarını ve yaşanan savaştan en az hasarla çıkacaklarının altını çizdi.

Biraz önce de bahsettiğimiz gibi, Washington’da imzalanan “birinci aşama” anlaşmasıyla, dünyanın en büyük iki ekonomisi teknoloji üstünlüğü konusunda bir savaşta sürüklendi. Bu savaşın merkezine ise Çinli teknoloji devi Huawei oturtuldu.

Bloomberg’te yer alan bir habere göre, ABD hükümetinin geçen süreç içerisinde şirket için daha da katı sınırlar çizildiğini bildirdi. Bunun nedeni Trump yönetiminin, İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine 5G konusunda baskı yapmasıyla daha da görünür hale geldi. 5G altyapısının yatırımlarını yapan ülkelerin Huawei ekipmanlarını 5G ağlarından uzak tutmak için baskı yapan ABD, birçok noktada Huawei’nin fişini çekmek istiyor.

Huawei Mate 40 Pro’nun kamera patenti sızdırıldı

2020 yılının ilerleyen zamanlarında Mate ailesine ait yeni modellerini piyasaya sürmesi beklenen Huawei Mate 40 Pro modeline ait yeni bir patent ortaya çıktı.

ABD’nin kara listesine girmesi Huawei’yi pek etkilemedi

ABD’ye göre, Huawei 5G altyapısını eğer kurarsa, ülkelerin milli güvenlikleri sarsılacak. Söz konusu iddialara katıldığı Dünya Ekonomik Forumu’nda cevap veren Huawei CEO’su,  yapay zeka gibi akıllı sistemlere duyulan korku, yıllar önceki atom enerjisine bağlı korkuları andırıyor dedi. Yıllar içinde gelişen teknoloji ile değişen algıya değinen Zhengfei, yapay zekanın atom bombası kadar korkulacak bir şey olmadığının altını çizdi.

Panelde konuşan Ren, ABD’nin kara listesine girdikten sonra Huawei için işlerin beklendiği gibi kötü gitmediğini söyledi. Söz konusu yaptırımlardan şirketin çok da zarar almadığını söyleyen CEO, genel anlamda zorlukları aştıklarını belirtti. Bu konuya dair, üst düzey bir Huawei yöneticisi ise Huawei’nin aralık ayında, 2019’un satış gelirlerinin bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 18 büyüdüğünü söyledi, ancak 2020’nin daha zor olabileceği de kabul ediliyor.