2 Kasım 2019 ’da “Neo QA” isimli bir Twitter kullanıcısının Facebook ve Instagram ile alakalı yaptığı bir paylaşım, iOS 13.2 kullanıcılarının yüreğini ağzına getirdi. Mağdur olan kullanıcı, yaşadığı olayı aşağıdaki mesajlar vasıtasıyla iletti.

Today, while watching a video on @facebook, I rotated to landscape and could see the Facebook/Instagram Story UI for a split second. When rotating back to portrait, the Story camera/UI opened entirely. A little worrying… pic.twitter.com/7lVHHGedGf

— Neo QA (@neo_qa) November 2, 2019

Yukarıdaki paylaşımda görüldüğü üzere Facebook ’ta bir video izleyen “Neo QA”, videoyu dikey pozisyondan yatay pozisyona doğru döndürürken araya kamera uygulamasının girdiğini ve kendisine bir fotoğraf gösterildiğine şahit oluyor.

İzlediği videoyu tekrar dikey pozisyona alan kullanıcı, bu sefer endişe verici olarak tanımladığı olaya maruz kalıyor. Zira kullanıcının kamerası, halihazırda arka planda çalışıyor. Bunun sebebi, Facebook ’un kamerayı açması.

Otomatik bir şekilde açılan kamera, kullanıcıya herhangi bir bildirim sağlamıyor. Kullanıcılar, video izlerken veya sosyal mecralarda fotoğraflara bakarken Facebook ’un arka tarafta kamerayı onlara sormadan açtığını söyledi.

Facebook üyeleri ve iOS 13.2 kullanıcıları, normal şartlarda bu hatayı fark edemiyorlar. Bu olayın tek istisnası, bir videoyu tam ekran modunda izleyip normal görünüme tekrar dönmek. Böylece sol tarafta bir boşluk açılıyor.

Facebook app on iOS 13.2.2 opens my phone ’s rear camera when I open a profile photo swipe down to return (look at the little slit on the left of the video). Is this an app bug or an iOS bug?? @facebook @AppleSupport pic.twitter.com/WlhSXZulqx

— Daryl Lasafin (@dzlasafin) November 10, 2019

Found a @facebook #security & #privacy issue. When the app is open it actively uses the camera. I found a bug in the app that lets you see the camera open behind your feed. Note that I had the camera pointed at the carpet. pic.twitter.com/B8b9oE1nbl

— Joshua Maddux (@JoshuaMaddux) November 10, 2019

Sol tarafta açılan boşluk, bireylere kameranın çalıştığını gösteriyor. Yukarıdaki videolarda ise kamerasının arka alanda çalıştığını fark eden iki kullanıcının yaşadığı ilginç anlar bulunuyor. Bu kişiler de Facebook yüzünden mağdur oldu.

Bu sorunun çözümü var mı?

Android altyapısını kullanan akıllı telefonlarda böyle bir sorun yaşanmadı. Sadece iOS 13.2 kullanıcılarını etkileyen bu sorun, gizlilik ve veri koruma konusunda zaten kötü bir geçmişi olan Facebook ’u iyice sarstı.

Bazı kişiler, Facebook ’u kullanmayı bıraktı. Bazı kişiler ise huzursuz edici hatanın çözümünü bulmaya çalıştı. 10 Kasım 2019 ’da yaşadığı olayı aktaran Daryl Lasafin, Facebook uygulamasını silip tekrar yükledi.

Buna ek olarak kamera kullanımı için izin isteyen Facebook ’a izin vermeyen Daryl Lasafin, kamerasının yine açıldığını ancak bu sefer önüne siyah bir ekran geldiğini belirtti.

Gizlilik ve veri koruma hususlarında kullanıcılara verdiği sözü tutamayan Facebook, bu yüzden geçtiğimiz temmuz ayında 5 milyar dolar ceza ödemişti. iOS 13.2 kullananlar, çok yakın bir zamanda bu sorundan kurtulacak.

 

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur