Amerika ve Çin arasındaki gerilim uzun zamandır devam ediyor. Huawei ve Trump arasında yaşanan gerilimin ne kadar devam edeceği bilinmese de, bu durum diğer üreticileri de korkutuyor. Amerikan ve Çin firmalarının karşılıklı hamleleriyle süreç devam ederken, Apple da bu süreçten zararlı çıkabilir.

İşçiliğin ucuz ve makine kullanımının yaygın olmasından dolayı, Amerikan şirketlerinin birçoğu Çin ’de fabrikaya sahip ve üretimlerinin büyük kısmını burada yapıyor. Amerika ve Çin arasındaki bu gerilim, Çin ’de üretim yapan Amerikan firmalarını da korkutuyor.

Son olarak, Trump ve Çin arasında yapılacak ticaret anlaşmalar sonucu Apple, bazı ürünlerinde fiyat artışına gitme ihtimaline sahipti. Bu ürünlerin başında gelen modelse iPhone 11 Pro.

Anlaşmalar sonucu parça üretimi ve tedariği konusunda Apple ’ın maliyeti artabilir. Bu da iPhone 11 Pro cihazlarında yaklaşık 150 dolar zam yapılması anlamına geliyor.

Fiyat artışı sonucu talebin yüzde 6 ile 8 oranında düşeceği tahmin ediliyor. Apple, zam yapmak yerine maliyetleri düşürmeyi seçerse bu sefer de hisse başına kazancın yüzde 4 oranında düşeceği tahmin ediliyordu.

Apple, şu anda Apple Watch, AirPods, HomePod ve diğer ürünlerinde bulunan bazı parçalar için yüzde 15 tarife ücreti ödüyor. Eylül ayında, Mac Pro modelinin bazı parçaları içinde yüzde 25 vergi muafiyeti başvurusu yapılmıştı ancak ABD Ticaret Temsil Ofisi bu başvuruyu reddetti.

Ancak, Trump ve Çin arasında yapılan son ticari anlaşmalar sonucu şimdilik bir zam planlanmıyor. Apple için yılbaşı hediyesi erken gelmiş olsa da bu anlaşmalar, durumun bozulmayacağı anlamına gelmiyor. Birkaç ay sonra yaşanacak bazı aksaklıklar sonucu Apple, başta iPhone 11 Pro olmak üzere diğer ürünlerinde de fiyat artışına gidebilir.

Siz Amerika ve Çin arasındaki bu süreç hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur