Ay her ne kadar insanlığın uzayda ayak bastığı tek toprak parçası olsa da hala çözülemeyen birçok gizeme sahip. Bunlardan biri de Ay ’ın güney kutbunda yer alan buz gölü. NASA ’da görev alan bilim insanları uzun yıllardır bu gölün sıvı altın yatağı olduğunu düşünüyor.

Uydunun güneş almayan güney kutbunda, su buzları oluşuyor, NASA daha önce yüzeye çeşitli sinyaller göndererek bu donmuş alanda su olduğunu kanıtlamıştı. Şimdi ise bu suyun çok önemli bir altın yatağı olduğu düşünülüyor.

NASA, her ne kadar Trump ’ı zar zor ikna etmiş olsa da Mars görevi için hazırlıklar yapmaya başladı. Bu hazırlıklardan en önemlisi de Ay üzerine inşa edilecek olan tesis. Kurumun 2022 yılında Ay ’a göndermeyi planladığı VIPER adlı araç ise güney kutbunda yapacağı analiz ile bu sürece büyük katkı sağlayacak. Özellikle Ay ’a inişin ellinci yılı ile birlikte NASA ’nın artan popülaritesi de bu yatırımların önünü açmışa benziyor.

Araçta buzu delecek ve sondaj yapacak bir matkap ve sudan aldığı örnekleri analiz edecek ekipmanlar bulunuyor. Ay ’ın güney kutbu güneş almadığı için VIPER, yolculuğu sırasında sürekli olarak güneş enerjisi depolayacak.

NASA bilim insanlarının tahminleri doğruysa, bu gölde bulunan altın rezervleri Ay ’da kurulacak olan tesisleri daha da stratejik hale getirecek gibi görünüyor.

Peki siz ne düşünüyorsunuz, Ay görevi ile birlikte uzay yarışı daha da kızışabilir mi? Yeni bir uzay yarışı ve gerçekleşecek Mars görevi gerçekten de insanlığın teknolojik olarak daha da ilerlemesine katkı sağlayabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.

 

 

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur