Xiaomi tarafından üretilen ve ilk 5G ’li telefonlardan olma özelliği taşıyan Redmi K30 kısa süre önce tanıtılmıştı. Bu lansmanda Redmi K30 fiyatı da 284 dolar olarak açıklanmıştı. Tabii bu yalnızca başlangıç fiyatı. Telefonun RAM ve depolama alanı alternatiflerine ve 4G seçeneğine göre bu fiyat değişkenlik gösteriyor.

5G destekli birçok akıllı telefon 1.000 doların üzerinde fiyat etiketine sahipken, K30 ’un 300 dolara yakın fiyatı tanıtılır tanıtılmaz tüm dikkatleri üzerine çekti. Sonrasında ise bir analist uygun fiyatlı modelin maliyetini merak ederek, araştırmaya başladı.

Çinli bir analist yaptığı araştırmada telefonun üretim maliyetinin yaklaşık 250 dolar olduğunu açıkladı. Yani, şirket sattığı bir adet K30 modelinden yüzde 13,6 oranında yani yaklaşık 34 dolar kâr ediyor. Tabii bu durumun 6 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı alternatifi için geçerli olduğunu belirtelim.

Maliyet hesaplaması yapan Çinli analist, sadece yeni model üzerinde bulunan donanım maliyetlerinin hesaplamasını yaptığını belirtti. Yani Redmi K30 için yapılan AR-GE harcamaları bu maliyet içinde yer almıyor. Bu durum da hesaba katıldığında Xiaomi için bu telefondan zarar edeceği iddia ediliyor.

Xiaomi ürettiği cihazların uygun fiyatlı olmasıyla adından sıkça söz ettiriyor. Genel olarak bakıldığında kâr marjını düşüren firma, kullanıcılara uygun fiyatla yeni teknolojileri içeren cihazlarını ulaştırıyor. Ancak satış fiyatının neredeyse tamamı kadar donanım maliyetinin olmasından dolayı, gelecekteki geliştirmeler için gereken kaynağın nereden sağlanacağı merak konusu oldu. Çünkü telefon satışlarında ürünün donanım maliyeti, geliştirme harcamaları, üretim, dağıtım, firmanın kazancı vb. söz konusu oluyor. Bu hesaplamalar sayesinde yeni modeller kullanıcılarla buluşuyor ve sonraki nesil için kaynak hazırlanıyor.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur