Finlandiya ’daki bilim insanları ilk kez bir cansız nesneyi bilgisayar ve elektronik bileşen kullanmadan hareket ettirmeyi başardı. Aalto Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Olli Ikkala “Bu deney için sıvı kristal polimer kullandık. Deneyin başlarında sıvı kristal polimer ışığa herhangi bir tepki vermedi. Belli bir süre sonra nesnenin hareket ettiğini gözlemledik. Ayrıca nesne herhangi bir cismi de yakalayabiliyor.” dedi.

Tampere Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Arri Priimägi “Malzemelerin hareket edebilmesi için hafızaların oluşması gerekiyor. Sıvı kristal polimer malzeme ısıtıldığında boya ilk olarak yüzeye yayılır ve bu sayede hafızayı oluşturur.” dedi.

Çalışmaların yumuşak robotik (soft robotics) alanında başarılı olacağını belirten bilim insanları bu konudaki çalışmalara devam edeceklerini belirtti. Yumuşak robotik alanındaki çalışmalar özellikle sağlık alanında kullanılabilir hale getiriliyor.

Geleneksel robotlar sert yüzeylere sahip olduğu için sağlık alanında bazı dezavantajlara sahip. Yumuşak robot ile bu sorunu çözmeyi hedefleyen bilim insanları sağlık alanında devrim niteliğinde işlere imza atıyor.

Cansız nesneleri farklı enerji kaynakları ile hareket ettirmek de mümkün. Ancak bilim insanları bu işlemler için şimdilik ışık enerjisinin yeterli olacağını düşünüyor. Geleneksek robotlar için pil gibi ağır nesneler gerekiyor. Yumuşak robot çalışmaları sayesinde hem hafif hem de tüm nesneleri tutabilecek robotlar üretilebilecek.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur