Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sabit telefon hizmeti sunan işletmecilerin hizmet kalitesi ölçüt ve hedef değerlerinin tespitiyle ölçümlerinin yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirledi.

Kurumun Sabit Telefon Hizmetine İlişkin Hizmet Kalitesi Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ, 31 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girecek.

''Bağlantı süresi'', ''aramanın kurulma süresi'', ''fatura şikayeti oranı'', ''çalışır durumdaki ankesörlü telefonların oranı'' gibi ölçütlerin ve uyulacak kuralların tespit edildiği tebliğe göre, evrensel hizmet yükümlüsü sabit telefon hizmeti sunan işletmeciler, her yılın ocak, nisan, temmuz, ekim ayının sonuna kadar bir önceki ölçüm dönemine ilişkin olarak yapılan hizmet kalitesi ölçümlerini, rapor hazırlayarak BTK'ya gönderecek.

Her bir ölçüm dönemine ilişkin hizmet kalitesi raporu, bir yıl boyunca işletmecinin internet ana sayfasından hizmet kalitesi ölçümleri bağlantısı aracılığıyla erişilebilecek şekilde yayımlanacak. Ayrıca BTK, söz konusu raporları yayımlama yetkisine sahip olacak.

Evrensel hizmet yükümlüsü sabit telefon hizmeti sunan işletmeciler, hizmet kalitesi ölçümlerine ilişkin olarak raporlanan bilgilerin doğruluğunu sağlayacak. İlgili kayıtları, 12 ay süreyle muhafaza edecek ve istendiğinde BTK'ya verecek. Yanlış veya eksik olduğu tespit edilen veri veya kayıtlarda gerekli düzeltmeleri verilen sürede yapacak.



-İşletmeci, 6. ayından itibaren bildirim yapacak-



Evrensel hizmet yükümlüsü sabit telefon hizmeti işletmecisi, belirtilen ölçütlere ilişkin ölçümleri yapmak ve ilgili hedef değerleri ölçüm döneminde yer alan her bir ay için sağlamakla yükümlü olacak. İşletmeciler, ölçümlere ilişkin ilgili mevzuatta yer almayan hususlarda ETSI EG 201 769, ETSI EG 202 057-1, ETSI EG 202 057-2 sayılı standartların güncel sürümlerini esas alacak.

Tebliğin yürürlülük tarihinden sonra evrensel hizmet yükümlüsü olan sabit telefon işletmecisi, yükümlü olmasının 6. ayından itibaren hizmet kalitesi ölçütlerine ilişkin bildirimlerini BTK'ya, tebliğde belirtilen sürelerde düzenli yapmakla yükümlü olacak.



-Kurum, re'sen veya şikayet üzerine denetim yapabilecek-



BTK, evrensel hizmet yükümlüsü sabit telefon hizmeti sunan işletmeciler tarafından bildirilen ve yayımlanan hizmet kalitesine ilişkin bilgilerin doğruluğunu veya işletmecilerin belirlenen hedef değerlere uyum sağlayıp sağlamadıklarını re'sen veya şikayet üzerine denetleyebilecek veya denetletebilecek. Konuyla ilgili gerekli gördüğü her türlü bilgi ve belgeyi talep edebilecek.

Evrensel hizmet yükümlüsü sabit telefon hizmeti sunan işletmecilere, yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, Elektronik Haberleşme Sektöründe Hizmet Kalitesi Yönetmeliğinde yer alan ''idari para cezaları ile diğer yaptırımlar'' ile ilgili hükümler uygulanacak.