Sistem toplarken, donanımların güçlerinden ziyade uyumlu olmaları çok daha önemlidir. AMD Ryzen işlemcili bir sistem toplamak istiyorsanız, AM4 soketine sahip anakart seçmek zorundasınız. Intel ’in 8. veya 9. Nesil işlemcilerini almak istiyorsanız 3. Nesil Soket 1151 tercih etmek zorundasınız. Ayrıca, her anakartın sıcaklığa karşı dayanıklılığı farklıdır. Üst seviye bir işlemci alacaksanız mutlaka VRM devreleri kuvvetli ve büyük mosfet soğutucularına sahip anakartlar tercih etmelisiniz.

3. Nesil Ryzen işlemciler için genellikle B450, B450 Max ve X570 anakartlar önerilir. B450 Max ve X570 anakartlar, 3. Nesil Ryzen işlemciler için BIOS güncellemesi istemez. X570 serisi anakartlar çok pahalı olduğu için mümkün mertebe yüksek bütçeli ve geleceğe dönük sistemlerde öneriyoruz. 8. ve 9. Nesil Intel işlemciler için B360, B365, Z370 ve Z390 çipsetli anakartları tercih edebilirsiniz. B360 ve Z370 anakartlar ile 9. Nesil işlemci kullanmak istiyorsanız öncesinde BIOS güncellemeniz gerekiyor.

Ekran kartınız, işlemci ile uyumlu olmalı. Eğer ekran kartınız, işlemcinizin besleyemeyeceği kadar güçlü olursa kart performansı düşer ve darboğaz meydana gelir. Mümkün olduğu kadar işlemcinize denk güçte ekran kartı almanızı öneririz. Özellikle sıfırdan sistem toplamak istiyorsanız en azından Ryzen 5 veya Intel i5 serilerini öneriyoruz. 6 çekirdek 12 izlek Ryzen 5 1600 işlemcisinin fiyatı 600 TL, 2600 ’ün ise 800 TL altına inmiş durumda. Bütçesi az olan kullanıcıların değerlendirmesi gereken işlemciler diyebiliriz.

Günümüzde, sistem toplarken olmazsa olmaz dediklerimizden birisi de SSD disklerdir. Mekanik disklere kıyasla çok daha fazla okuma ve yazma hızları sunabilen bu diskler, bilgisayarınızın hızını büyük ölçüde arttırır. Özellikle Windows ’un, M.2 portunu kullanan NVME disklere kurulması, sisteminizi uçuşa geçirecektir. SSD disklerin fiyatları da görece makul seviyelere gelmiş durumda. Mekanik diskleri arşiv yapmak isteyen kullanıcılar için öneriyoruz.

Güç kaynağınız bütün sistemi rahatlıkla besleyebilmeli, güçte dalgalanma yaratmamalı ve en önemlisi sertifikaya sahip olmalıdır. Sertifikaya sahip güç kaynakları enerji tasarrufu sağlarken, gelen elektriğin daha verimli kullanılmasını sağlar. 80+ sertifikası minimum kabul edilen seviye olmalıdır. Ancak, her sertifikalı ürün de kaliteli olacak diye bir kaide yok. Ürünü alırken mutlaka marka ve model bazlı araştırma yapmanızı ve 12V kanalından kaç W verildiğini incelemenizi öneririz. Yüksek bütçeli bir sistem topluyorsanız Gold veya Platinium sertifikalı ürünlere yönelmenizi tavsiye ediyoruz.

Bellekleriniz, mutlaka anakart ve işlemci ile uyumlu olmalı yoksa mavi ekran gibi birçok hatayla karşılaşabilirsiniz. Corsair, G-Skill, HyperX ve Adata markalarının güncel modelleri hemen hemen çoğu güncel anakart ile uyumludur. RGB merakınız varsa, belleklerin MSI Mystic Light veya Asus Aura Sync gibi anakart yazılımları ile uyumlu olmasını isteyebilirsiniz. Eğer Ryzen sistem toplamak istiyorsanız, yüksek performans için en az 3000 MHz frekans hızına sahip bellekler öneriyoruz.

Kasa seçerken mutlaka havalandırma konusuna önem vermelisiniz. İyi bir dış görünüşe sahip fakat kötü havalandırma sistemine sahip bir kasa, sisteminizin ısınmasına yol açacaktır. Tavsiyemiz, ön tarafta soğuk havanın içeri girmesini sağlayan 3 fan ve sıcak havanın arkadan atılmasını sağlayan 1 veya 2 egzoz fan kullanımıdır. Sıvı soğutucu kullanmak istiyorsanız tavana monte etmeniz daha yararlı olacaktır. Her kasa, tavanda radyatör desteğine sahip değildir. Kasayı alırken tavan kısmının kaç mm radyatör desteklediğine dikkat etmelisiniz. Biz, tavanda en az 240mm fan desteğine sahip kasaları öneriyoruz.

Son olarak, monitörünüz sisteminizle uyumlu olmalı. Eğer RTX 2070, 2070 Super ve 2080 gibi güçlü kartlar almak istiyorsanız, 1080p çözünürlükten ziyade 1440p çözünürlüğe sahip monitör tercih etmelisiniz. Bu sayede kartlar kendini tam anlamıyla kullanabilir. Eğer çok güçlü bir kartı düşük çözünürlükte kullanmaya kalkarsanız, kart kullanımı düşecek ve beklediğiniz performansı alamayacaksınız. Düşük kart kullanımı, ekran kartına zarar vermeyecektir fakat 1440p çözünürlükte akıcı bir şekilde oyun oynamak, deneyiminizi farklı bir boyuta taşıyacaktır.

Sizde sistem toplamak istiyor veya sisteminizi yükseltmek istiyorsanız forumumuzdan yardım alabilirsiniz.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur