2018 yılının Mart ayında gerçekleşen bir Tesla Model X‘in kaza yapması üzerine incelemeler başlatılmıştı. Uzmanlar, aracın kaza yaptığı sırada otomatik pilotta olduğunu ve hiçbir müdahale yapılmadığını belirtti. 38 yaşındaki Apple yazılım mühendisi Walter Huang ise kaza sonucunda hayatını kaybetmişti. Huang’ın kaza sırasında akıllı telefonunda oyun oynadığı ortaya çıktı.

Tesla kendi iç soruşturmasında, Haung’un aracın kontrolü tekrar ele geçirme uyarılarına rağmen ellerini Model X’in direksiyonundan uzak tuttuğunu belirtti. Şirket, otomatik pilot sürüşünün her zaman dikkat gerektirdiğini açıkça belirtti. Yani buradan da anlaşılacağı üzere, otomatik pilot tamamen güvenilir değil ve sürücünün bu sürüş modunda oldukça dikkatli olması gerekiyor.

NTSB müfettişleri, kazadaki bir diğer faktörün bariyerin önündeki çarpışma zayıflatıcısının hasar gördüğünü ve Kaliforniya’nın nakliye departmanı Caltrans tarafından tamir edilmemesi olarak belirtti. NTSB başkanı Robert Sumwalt konuyla ilgili, “Otomatik pilot özelliğine sahip bir aracınız varsa bile, mümkünse yokmuş gibi davranın. Bu sürüş modunda uyuyamaz, kitap okuyamaz, film veya dizi izleyemez, mesaj yazamaz ve oyun oynayamazsınız.” açıklamasında bulundu. Sumwalt, Tesla’nın 881 gün önce şirkete gönderilen güvenlik önerilerine henüz yanıt vermediğini ekledi.

NTSB, her biri arasında benzerlikler bulunan dört farklı Tesla kazasını analiz etti. Kazaların ortak sonucu ise sürücü ihmali olarak belirlenmiş durumda. DOT’un Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, NTSB’nin otomatik pilot gibi kısmi otomasyon teknolojisi için kurallar getirme taleplerini göz ardı ettiği için eleştirildi.

Robert Sumwalt, sürücülerin sürücüsüz arabaları varmış gibi yapmalarını bırakmanın zamanı geldiğini de söyledi. Otomatik pilotun gelişmesi için henüz daha çok yol var. Ancak sürücülerin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Trafikteki her aracın otomatik pilot modunda olmadığı da hatırlatılıyor.

Corona etkisi: Tesla değer kaybetti!
Corona etkisi: Tesla değer kaybetti!

Hem otomatik pilot ile ilgili eleştiriler hem de Corona virüsün etkisiyle Tesla değer kaybetti. İki gün üst üste değer kaybeden şirketin hisseleri 2 Şubat'tan beri ilk kez 800 doların altına indi...

Tesla, teknolojinin tam bir kendi kendine sürüş sistemi olmadığını ve kullanıcıların her an aracı devralmaya hazır halde ellerini direksiyonda tutmaları gerektiğini söylüyor. Ancak, bu tavsiyeyi göz ardı eden sürücüler hakkında çok sayıda rapor var.

Siz otomatik pilot sürüşü hakkında ne düşünüyorsunuz? Aracınızın böyle bir seçeneği olsa kullanır mıydınız?