Kazanın üzerinden neredeyse 11 yıl geçerken, bugüne kadar ana nedenlerinden birisini pilotaj hatası olarak biliyorduk. Ancak, New York Times’in haberine göre yaşanan kazada sorumluluk, Boeing ve ABD’li yetkililerinin baskısı nedeniyle pilotlara yüklendi. Ancak, kaza üretici firmanın yani Boeing’in “riskli tasarım seçimleri ve hatalı güvenlik değerlendirmeleri” nedeniyle yaşandı.

Yetkililer ilk etapta bu iddiaları keskin bir dil ile reddetmiş olsa da, Hollanda Temsilciler Meclisi bu iddiaları araştırma kararı aldı. Bir araştırma komisyonu oluşturan meclis, THY kazasında yetkili konumunda olan kişileri dinleyecek.

Bu kapsamda 6 Şubat tarihinde gerçekleştirilecek olan özel oturuma çağırılan isimlerden birisi de, Boeing CEO’su David Callhoun. Hollanda Güvenlik Kurulu (OVV) Başkanı Pieter van Vollenhoven ve şimdiki başkan Jeroen Dijsselbloem’un da katılacağı özel oturumda Prof. Dr. Sidney Dekker de dinlenecek.

Dekker, “THY kazasının yaşanmasında, Boeing’in sistemsel tasarım hatalarının da etkili olduğu” yönündeki raporunun görmezden gelindiğini iddia ediyor. THY Amsterdam kazası için ortaya atılan bu iddialar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.