Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, konuşmasında Türkiye ’ya yapılan siber saldırılarla ilgili açıklamada bulundu. Erişimi engellemeye yönelik DDoS saldırı dalgasının ilki 26 Ekim Cumartesi günü başladı. Ancak, ilk dalga saldırıları vatandaşların aldığı hizmetleri engellemeyecek şekilde engellendi.

Sayan da 2019 yılının başından bu yana 100.000 adede yaklaşan saldırılarla ilgili şunları söyledi:

“Bu ilk dalga saldırı hiç de küçük sayılmayacak bir boyutta 100Gbit/sn mertebesinde olmasına rağmen operatörlerimizin altyapısında DDoS koruma önlemleri ile sorunsuz bir şekilde engellenmiştir. Aynı bankanın sistemlerine yönelik ikinci dalga DDoS saldırısı ise Pazar günü 14:30 ’da başlamış ve yaklaşık bir buçuk gün devam etmiştir. Bu süre zarfında atak şiddeti zaman zaman 290Gbit/sn mertebelerine kadar yükselmiştir. Literatürde 50 ’nin üzerinde farklı DDoS saldırısı bulunmakta, bu saldırı kampanyasında da tek bir tip değil, yoğun olarak 3-4 farklı tipte DDoS atakları ile karşı karşıya kalınmıştır”

Türkiye ’ye yapılan saldırı miktarına da değinen Sayan, 2019 yılı başından bu yana ülkemizde yalnızca bankacılık sektörüne yönelik 3.903 DDoS saldırısı gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Yani, bu sektörde her gün yaklaşık 15 adet DDoS saldırısı yapılıyor diyebiliriz. Tabii, internet servis sağlayıcıları bu saldırıları USO koordinasyonuyla engelliyor.

2019 yılı içerisinde işletmeciler tarafından USOM ’a raporlanan toplam saldırı sayısı ise Eylül ayı itibariyle 95.202 ’dir. Bu çerçevede, 2019 yılında raporlanan siber saldırıların, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 kat arttığı görülmektedir.

2019 yılı içinde USOM‘a raporlanan saldırıların sayısı ise eylül ayı itibariyle 95.202 adet olarak açıklandı. Bu da bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 kat artış anlamına geliyor.

Sayan açıklamasında siber güvenliğin sağlanabilmesi için USOM ’ın 7/24 çalıştığının altını çizdi. Sayan ayrıca şunları da söyledi; “Ülkemizde özellikle 2015 yılı sonunda yaşanan ve internet hizmetlerini etkileyen saldırılardan sonra operatörlerimizin önemli oranda yatırım yapmasını sağladık. Bu noktada rakamsal bir bilgi paylaşmayı uygun bulmuyoruz ancak, DDoS engelleme kapasitesini kat kat artırdığımızın altını çizmek istiyorum.”

Siber güvenlik için insan gücü önemli

Siber saldırılar karşısında güvenliği sağlamak için en önemli kaynaklardan biri de yetişmiş insan gücü. Sayan bu çerçevede nitelikli uzmanlar yetiştirmek için gerekli adımların atıldığını ve ülkemizdeki siber güvenlik uzmanı açığını kapatmanın öncelikli hedeflerden biri olduğunu söyledi.

BTK-USOM bünyesinde bu konuda önemli çalışmalar yürütüyor. Ve ülkemizdeki siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunuyor. SİBER YILDIZ yarışması, sağlık, enerji gibi değişik kritik sektörlerden SOME ’lere yönelik olarak düzenlenen eğitimler, USOM-SOME koordinasyonun artırılması amacıyla periyodik olarak yapılan istişare toplantıları bu anlamda BTK tarafından gerçekleştirilen çalışmalar arasında yer alıyor.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur