Video boyut küçültme işlemi, var olan bir video dosyasının sıkıştırılarak ya da daha farklı bir formata dönüştürülerek dosya boyutunun düşürülmesi işlemidir. Video boyutu düşürme işlemi günümüz internet sağlayıcılarının verdiği düşük upload hızları yüzünden internete yüklenmesi çok uzun vakitler alan videoların boyutlarını düşürerek, daha kısa bir zamanda videolarınızı internet ortamına upload etmenize yaramaktadır.

Video boyutunu küçültme işleminin birçok farklı yolu var. Bu seçeneklerden dilediğinizi kullanabilirsiniz. Yazımızın devamında video dosya boyutu küçültme işleminin birden çok farklı yolunu göreceğiz.

Video boyutunu küçültme programı kullanarak boyut düşürme

Video boyutu küçültme programı kullanarak videolarınızın boyutunu oldukça düşürmek mümkün. Bazı programlar ücretli olsa da aynı işlem için ücretsiz bir şekilde kullanıma sunulan programlar da mevcut. Bunun için internette bulabileceğiniz onlarca program sizi bekliyor. Biz sizler için en kullanışlı ve basit arayüzlü bir video boyut küçültme programı seçerek, görsel bir şekilde anlatımını sağlayacağız.

“Moo0 Video Yeniden Boyutlandır” ile video boyutu küçültme

Video boyutu düşürme programı olarak Moo0 programını kullanacağız. Oldukça basit bir arayüze ve kullanıma sahip olan bu program sayesinde, istediğiniz gibi, başka bir video boyutunu küçültme programı kullanmadan, videolarınızın boyutunu küçültebileceksiniz.

Öncelikle buradaki adresten Moo0 adlı programı indirip, kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Program oldukça basit bir kuruluma sahip olduğundan zorlanmayacaksınız.

Kurulumu gerçekleştirdikten sonra program açılıyor:

Sizler için örnek olarak 50 MB boyutunda ve MP4 formatına sahip videomuzu, video boyutu küçültme işleminde kullanacağız. Yapılması gereken ayarları görsel üzerinden sizler için işaretledik.

Örnek dosya boyutu 50 MB olduğu için, biz yeni video boyutumuzun 30 MB olmasını istedik.

Siz video boyutunuzun durumuna göre video dosya boyutu küçültme işlemini yapabilirsiniz.

Örneğin video boyutunuz 1 GB ise 500-600 MB yaparak yarı yarıya düşürebilirsiniz. Video boyutunu yarıdan fazla düşürmek ise video kalitenizi çok olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden video kalitesi düşmeden boyut küçültme başlıca hedefimiz.

Ayarlarımız kutucuklarla işaretli kısımlardaki gibi olmalı. Video boyutunu küçültme işleminden istediğiniz verimi alamazsanız, ayarları kendinize göre değiştirebilirsiniz.

Video boyutu küçültme işlemi yapılacak dosyayı işaretli yere sürüklüyoruz. Video dosya boyutu küçültme işlemi, aşağıdaki görselde göründüğü gibi başlıyor.

Video boyut düşürme işlemimiz tamamlandı. Gördüğünüz gibi video boyutunu küçültme programı sayesinde istediğimiz sonucu elde etmiş olduk. Video boyut küçültme işlemi uyguladığımız dosya 30 MB boyutuna düştü. Böylelikle video boyutu düşürme işlemimiz başarıyla sonuçlandı.

Yapılan video boyut düşürme işlemi bilgisayarınızın teknik özelliklerine bağlı olarak zaman alabilir. İşlemci, RAM ve HDD gibi bilgisayar bileşenleri video boyutu küçültme programı performansını doğrudan etkileyecektir. 1 GB dosyanın işlenmesi bir bilgisayarda 1 dakika sürerken, başka bir bilgisayarda 20 dakika sürebilir.

Video boyutu küçültme online olarak nasıl yapılır?

Video boyutu küçültme online olarak da yapılabilmektedir. Video boyutunu küçültme programı olmadan da bu sitelerden yararlanabilirsiniz. Video boyut küçültme sitesi olarak internette birden fazla site bulunmakta. Bu siteler de programlar kadar iyi çalışıyor. Sizler için yine bu sitelerden en kullanışlı ve basit olanından video boyut küçültme işlemini anlatacağız.

OnlineConverter ile video boyut küçültme

Video boyutu küçültme sitesi olarak www.onlineconverter.com sitesini kullanacağız. Oldukça basit ve sade bir tasarıma sahip olan site, 200 MB boyutuna kadar olan videolar için video boyutu küçültme işlemi yapmakta. Video boyutunu küçültme online olarak bu siteden basitçe yapılabilir.

Öncelikle siteye giriş yaptığımızda karşımıza böyle bir sayfa çıkıyor:

Buradan işaretli alana tıklayarak video boyut küçültme alanına giriş yapıyoruz.

Giriş yaptıktan sonra karşımıza çıkan bölümde “Gözat” butonundan videomuzu seçiyoruz.

Daha sonra “Audio Quality” bölümünden kalite seçimimizi yaparak “Compress” tuşuna basıp video boyutu düşürme işlemini başlatıyoruz.

Bu işlemler internet hızınıza göre değişim gösterebilir.

Ayrıca “Desired Video” kısmı, videomuzun işlemden sonra ortalama kaç MB olacağını da bizlere söylüyor.

Video boyut düşürme işlemimiz başarıyla sonuçlandı. Gördüğünüz üzere %20 oranında video boyut düşürme oranı elde ettik.

Online video boyutu küçültme, video boyutunu küçültme programı kadar yüksek boyutları desteklemese de gayet güzel bir şekilde videomuzun boyutunu düşürmüş oldu.

Şimdi ise “Download Now” sekmesine tıklayarak videomuzu indirebiliriz.

Bu yol sayesinde video boyutu küçültme programsız bir şekilde yapılmış oldu.

Video boyutu küçültme avantajları neler?

Video boyutu düşürme işlemi, ister video boyutu küçültme programı kullanılsın, ister video boyutu küçültme online olarak yapılsın, her şekilde yer kazanma açısından büyük bir avantaj sağlıyor.

Cep telefonlarınızda ya da bilgisayarlarınızda gereksiz yer kaplama gibi bir sorunu böylelikle ortadan kaldırıyor.

Hafızasına göre fiyatı değişen cep telefonu ve bilgisayarlar bile boyut konusunun ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Günümüzde başta cep telefonları olmak üzere kalitesi artan kameraların oluşturduğu videoların boyutu epey bir arttı.

Full HD, 4K derken artan bu kalitenin getirisi olarak ortaya çıkan bu video boyutları baş edilemez bir hal aldığından dolayı, video boyutunu küçültme işlemi artık her kullanıcı için şart olmuş durumda.

Bunun yanında YouTube, Dailymotion gibi sitelere video yüklemek için saatlerce beklemek artık bu sayede aşılıyor.

Video boyutu düşürme dezavantajları neler?

Video dosya boyutu küçültme işleminin avantajları olduğu kadar, kullanıcılara dezavantajları da var.

Bunun en başında video boyut küçültme işlemi sonrası ortaya çıkan kalitede azalma konusu var.

Video boyut küçültme sitesi ya da video boyut küçültme programı kullanımı, video boyutunu azaltmak için kaliteden ödün veriyor. Gerek renkler, gerekse kare hızı ya da bit hızı, bütün bu değişkenler olumsuz yönde etkileniyor.

Video boyut düşürme işlemi sonrası görsel kalitenin yanında düşen bir şey de ses kalitesi olabiliyor.

Online video boyutu küçültme siteleri ya da video boyutu küçültme programı, videoların ses kalitelerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Özellikle Youtube gibi sosyal platformlarda video içerik üreten kullanıcılar bu durumdan en fazla etkilenen grup olarak görülüyor.

Son dezavantaj durumu ise, video boyutunu küçültme programı kullanılarak yapılan işlemlerde bazı programların videoya kalıcı zararlar vermesi.

İnternette birçok video boyut düşürme programı bulunduğundan dolayı, sizler için en basit ve güvenilir olanlardan birini seçtik. Bu yüzden program kullanımı konusunda oldukça dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu yazımızda video boyutu küçültme konusu ile ilgili yapılabilecek işlemleri ayrıntılı bir şekilde anlattık. Siz de kendinize uygun olan video boyut küçültme işlemini, video boyutu küçültme sitesi ya da video boyutu küçültme programı kullanarak istediğiniz gibi gerçekleştirebilirsiniz.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur