Rehberimize macOS Catalina kullanabilmek için sahip olmanız gereken sistem gereksinimleri ile başlayalım.

Teçhizat gereksinimleri:

Sanallaştırma özelliğini destekleyen Intel işlemcisi. İşlemcinizin sanallaştırma teknolojisi desteğini buradaki temas üzerinden işlemci modelinizi aratıp öğrenebilirsiniz. İşlemciniz sanallaştırma teknolojisini destekliyorsa BIOS içerisinde bu ayarı aktifleştirmeyi unutmayın.

– Sisteminizde kurulu Windows 10 64-Bit sürümü.

– Sanal bilgisayarın kuytu çalışabilmesi için en az 8 GB RAM ve minimum 60 GB anlamsız disk alanı.

Yazılım gereksinimleri:

– macOS Catalina 10.15.4 ISO dosyası | 8 GB – indir

– VMware Workstation Player | 135 MB – indir

– VMware Unlocker: VMware Workstation’a macOS kurulabilmesi için gereken küçük bir program | 15 MB – indir

– VMware Tools ISO dosyası | 3 MB – indir

Adım 1

İlk olarak Windows 10 kurulu bilgisayarımıza yukarıdaki bağlantıdan indirdiğimiz VMware Workstation Player 15.1 sürümünü kuruyoruz.

Montaj adımında gelişmiş klavye desteğini düzenlemek isterseniz, Enhanced Keyboard Driver seçeneğini seçip kuruluma dahil ediniz.

Kurulumu bitirdikten daha sonra VMware Workstation Player’ı açmadan diğer adıma geçiniz.

Adım 2

VMware Workstation Player, varsayılan olarak macOS işletim sistemlerinin kurulumunu desteklemiyor. Sanal makinemizi ayarlamak için yukarıdaki bağlantılardan indirebileceğiniz VMware Unlocker 2.10 programını kurmamız gerekiyor.

İndirdiğiniz unlocker-210.rar dosyasını masaüstüne çıkartın. Çıkardığınız dosya içerisinde win-install.bat dosyasını idareci olarak çalıştırmanız durum.

Adım 3

Bu adıma geldiğinizde, VMware Workstation bundan böyle sanal olarak Apple macOS Catalina işletim sistemi kurulumunu destekler ayla geldi. Şimdi sanal makinemizi akort etme vakti.

VMware Workstation Player’ı açtığınızda karşınıza meydana çıkan Create a New Virtual Machine seçeneğini seçip ilk adımımızı atalım.

Program bize kurmak isteğimiz sistemin ISO dosyasının yolunu göstermemizi isteyecek, fakat biz sanal makinemizin ayarlarını yaptıktan daha sonra kurulum dosyasını göstereceğiz. Bu yüzden I will install the operating system later seçeneğini seçip bir sonraki adıma geçiyoruz.

Sanal makineye montaj dosyamızı az önce göstermediğimiz için bize kurulacak sistem bilgilerini elle girmemizi istiyor. Adım 2‘de uyguladığımız ayarları dürüst yapmışsanız, elle gireceğimiz ayarlarda Apple Mac OS X seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneği işaretleyip Version kısmında ise macOS 10.14‘ü seçip devam ediyoruz.

Sanal makinemize koymak istediğimiz adı ve bu sanal makineye ait dosyaları nerede konumlandırılmasını istiyorsanız o klasörün dosya yolunu belirtiyoruz.

Bir sonraki ayarımız ise sanal işletim sistemimize kullanabileceği disk alanı atamamız gerekiyor. Sanal makinenin dar çalışabilmesi gereken alanı 100 GB olarak seçiyoruz. Eğer 100 GB boş alanınız yoksa en düşük 60 GB abes bölge atamanızı tavsiye ediyoruz.

Altta bulunan seçenekte ise sanal makine dosyalarımızın tekli dosya halinde tutulması için Store virtual disk as a single file seçeneğini işaretleyip Next’e basarak sanal cihaz yaratma işlemimizi bitiriyoruz.

Adım 4

Yarattığımız sanal makinemizde derhal yetkisiz iki nokta kaldı. Birincisi sanal makinenin donanım ayarları, ikincisi ise makinemize sistem kurulumu için göstermemiz gereken macOS Catalina ISO dosyası. Birinci eksiğimizi giderelim.

VMware Player’ı açtığınızda bir önceki adımda oluşturduğumuz sanal makineyi seçip Edit virtual machine settings‘e basıp ayarları açıyoruz.

Sanal makinemizin kullanacağı RAM miktarını, sisteminizde bulunan toplam RAM miktarının yarısı şeklinde seçeceğiz. Makinemizde 8 GB RAM takılı durumda, biz 4 GB RAM seçiyoruz.

Hafıza ayarımızdan daha sonra sanal makinemizin işlemci kullanımını ayarlamamız gerekiyor. Bu noktada dikkat etmemiz gereken bir şart var. Ilk Kez kullandığımız işlemcinin çekirdeklerinden ödev yapmamız gerekiyor. Buradaki ayarlamamız, yüksek performans açısından bellek ayarında kullandığımız sistem donanımının yarısı şeklinde olacak. Makinenin kullanması için sağ taraftaki listeden dört çekirdeği seçiyoruz.

Burada unutulmaması gereken, BIOS ekranından etkinleştirdiğimiz işlemcimizin sanallaştırma ayarını bu adımda VMware için de etkinleştirmemiz gerekiyor. Virtualize Intel VT-x seçeneğini de işaretliyoruz.

CD/DVD bölümünde ise indirdiğimiz macOS Catalina ISO dosyasının yolunu belirtiyoruz.

Makinemizin USB cihazları içten algılayabilmesi için USB 3.0 temas noktasını etkinleştiriyoruz.

Adım 5

Bu adımda, VMware Workstation Player’da macOS işletim sistemi kurarken karşılaşılabilecek bir hatanın önüne geçmemiz gerekiyor. Bu sorunu engellemek ya da karşılaşmış iseniz çözmek için VMX dosyanızın içine bir komut eklememiz gerekiyor.

Sanal makinenizi kurduğunuz klasörün içerisinde VMX uzantılı dosyaya sağ tıklayıp birlikte aç seçeneğine tıklayın.

Birlikte aç kutucuğundan not defteri ya da güya bir uygulamayı seçip dosyayı açın. Dosyayı açtıktan sonradan en üstteki ya da en daha aşağı satıra smc.version = “0” kodunu ekleyin ve dosyayı kaydedip kapatın.

Adım 6

Evet, nihayet tüm ayarlar bitti ve sanal makinemize macOS Catalina kurulumuna geçebiliriz.

Önemli anekdot: VMware Workstation Player’ı güncellerseniz, Adım 2‘yi tekrarlamanız gerekiyor.

Sanal makinemizi başlatıyoruz, karşımıza macOS Catalina montaj ekranı çıkıyor. Bu ekranda sanal cihaz için ayırdığımız disk alanını macOS’un kullandığı dosya formatına çevirmemiz gerekmekte. Bunun için Disk Utility‘i seçiyoruz.

Disk Utility içerisinde ayırmış olduğumuz disk sol menüde VMware Virtual SATA Hard Drive Media olarak görünmekte. Bu disk seçiliyken hemencecik yukarıda yer alan Erase seçeneğine basıyoruz. Karşımıza çıkan bölümde bu diske yeni isim yazıp disk formatını Mac OS Extended (Journaled) olarak seçip Erase’e basıyoruz.

Diski silip biçimlendirdikten sonra bir önceki menüde Install macOS ile sistemi diske yükleyebiliriz.

Yüklemeyi seçtiğimizde sanal makinemize macOS Catalina yükleme işlemi başlayacak. Bu işlemin süresi sanal makine için belirlediğiniz donanım ayarlamasına tarafından değişim gösterebilir.

Yükleme sona erdikten daha sonra sanal cihaz otomatik olarak bitmiş başlayacak.

macOS Catalina yüklemesi bittiğinde sanal alet gücünüzü kapatın. Adım 4’te sanal makineye gösterdiğimiz ISO dosyasını bundan böyle çıkartmamız gerekiyor.

Bunun için sanal makine ayarlarını açın. CD/DVD ayarlarında Device Status altında yer alan Connect at power on seçeneğinin tikini kaldırıp ayarları kaydedin.

Adım 7

ISO dosyamızı da çıkarttığımıza göre sanal makinemizi başlatabiliriz. Sistem başladığı zaman bizi hoşgeldin ekranıyla karşılıyor. Bu ekrandan dil, vakit, saat, klavye, iCloud ayarları gibi bütün özelleştirmelerinizi yapabilirsiniz.

Adım 8

VMware Workstation ile kullanacağımız macOS Catalina için yüksek performans sunan donanım ayarlarını yaptık. Fakat macOS’un sistem olarak daha yüksek performans sunması için zorunlu programlar aralarında bulunan VMware Tools‘u sanal makinemize kurmamız gerekiyor.

İlk olarak ekranın sol üstünden Player > Removable Devices > CD/DVD (SATA) > Settings ayarlarını açıyoruz.

Açılan pencerede Use ISO image file bölümünden indirdiğimiz VMwareTools ISO dosyasını gösteriyoruz, gerisinde Connected seçeneğini işaretleyip kaydediyoruz.

Bu işlemlerden sonra macOS sanal sistemimiz içerisinde ISO dosyasını göreceğiz. Diske çift tıklayıp çalıştırıyoruz. Açılan pencereden Install VMware Tools ile yüklemeyi başlatıyoruz.

Bu işlemden daha sonra Windows 10 üstünde sanal makineye macOS Catalina 10.15 kurulumu başarılı bir şekilde tamamlanıyor.

macos catalina kurulum rehberi sanal makine

Artık tek bir bilgisayarda hem Windows 10 ayrıca de macOS Catalina kullanabilirsiniz. VMware ile macOS Catalina montaj rehberi ile herkese güzel bir macOS faydalanma deneyimi diliyoruz.

Bir sonraki rehberin ne olacağını siz tahsis etmek isterseniz, yorumlarda belirtiniz.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur