Microsoft’un internet sitesinden tamamen yasal bir şekilde indirebileceğiniz ISO dosyası, Windows 10 Kasım 2019 sürümünü (1909) sizlere sunuyor. İlk olarak buraya tıklayarak açılan sayfadaki “Aracı şimdi indirin” seçeneğine tıklıyoruz.

İndirdiğimiz uygulamayı çalıştırdıktan sonra kısa bir süre bekliyor ve karşımıza çıkan lisans koşullarını kabul ediyoruz.

Kabul Et butonuna tıkladıktan sonra “Ne yapmak istiyorsunuz?” sorusu ile karşılaşıyoruz. Bizim ISO dosyasına yani yeniden kurulum yapabileceğimiz bir USB bellek / DVD‘ye ihtiyacımız olduğu için ikinci seçeneği işaretliyoruz.

İleri diyerek burayı geçtikten sonra “Dil, mimari ve sürüm seçin” ekranı karşımıza geliyor. Bu ekranda Windows 10’un hangi dilde ve hangi sürümde ( 32 bit / 64 bit ) indirmek istediğimizi seçiyoruz ve tekrar “İleri” diyerek devam ediyoruz.

Kurulum imajını doğrudan bir USB’ye yazdırmak istiyorsanız, bu ekranda USB Flash Sürücü seçeneğine tıklayabilirsiniz. Ancak, daha sonra istediğiniz kadar DVD veya USB’ye yazdırabileceğiniz ISO dosyasını indirmenizi tavsiye ederiz.

ISO dosyası seçeneğine tıkladıktan sonra nereye kaydetmek istediğiniz soruluyor. Uygun bir yeri seçerek “Kaydet” diyoruz ve indirme işleminin tamamlanmasını bekliyoruz. Yaklaşık 4 – 5 GB boyutunda bir ISO dosyası indirileceği için internet bağlantınıza göre bu işlemin tamamlanması birkaç saat sürecek.

Windows 10 USB’si oluşturma

Windows 10 Kurulum USB’si oluşturmak için buraya tıklayarak “Rufus” isimli aracı indiriyoruz. Rufus’u açtıktan sonra “Device” bölümünde doğru USB belleği seçtiğimizden emin oluyor. Zira, bu işlem sırasında USB bellek biçimlendirilecek ve bu nedenle içerisindeki tüm dosyalar silinecek.

Select butonuna tıklayarak açılan penceren indirdiğimiz ISO dosyasını seçiyoruz.  Rufus dosyayı seçtikten sonra gerekli ayarları otomatik olarak yapıyor ve disk düzenini GPT, hedef sistemi UEFI olarak belirliyor.

UEFI desteğine sahip olan veya yeni satın alınan bir bilgisayara sahipseniz ayarları bu şekilde bırakmanız daha avantajlı. Ancak, eski bir bilgisayara (UEFI desteği olmayan) sahip olanların bu seçenekleri MBR ve BIOS olarak değiştirmesi gerekiyor.

Start” butonuna tıkladığınızda dosyalar USB’ye yazdırılmaya başlanacak ve işlem bittiğinde Windows 10’u kurabileceğiniz bir USB’ye sahip olacaksınız.

Windows 10 DVD’si oluşturma

ISO dosyasını DVD’ye yazdırmak isteyenlerin yapması gereken oldukça basit. Windows 7 ve daha güncel bir işletim sistemini kullanıyorsanız ISO dosyasının üzerine çift veya ters tıklayarak “Yazdır” seçeneğine tıklıyoruz.

Bilgisayarınıza boş bir DVD yerleştirmeniz ve “Yaz“seçeneğine tıklamanız yeterli olacak. Yazdırma işlemi bittikten sonra bilgisayarınızı bu DVD’yi kullanarak başlatabilir ve kuruluma geçebilirsiniz.