Akıllı telefonlar ve taşınabilir bilgisayarın gittikçe önem kazanması, pil sürelerini de önemli hale getirmeye başladı. Günümüzde birçok kullanıcı, akıllı telefon alacağı zaman dikkat ettiği ilk özelliklerden birisinin batarya kapasitesi olduğunu belirtiyor. Cihaz ne kadar performanslı olursa olsun, bataryası iyi bir kullanım ömrü sunmuyorsa kullanıcılar bu cihazı tercih etmek istemiyor.

Akıllı telefonlar ve taşınabilir bilgisayarlara ek olarak, elektrikli otomobil teknolojisi de giderek gelişiyor. Bu otomobillerin pil güvenliği ve sürüş menzili de oldukça önem taşıyor. Yeni IBM batarya teknolojisi ile bütün bu dertlere son verilecek gibi.

Yeni geliştirilen piller ile patlama riski azaltılırken, sıcaklık sorunlarının da tarihe karışması planlanıyor. Ayrıca yeni piller, daha kısa sürede çok daha hızlı bir şekilde şarj oluyor. IBM ’in geliştirdiği 800 Wh/L kapasiteye sahip prototip batarya, 5 dakikada yüzde 80 doluma ulaşabiliyor. Ayrıca belirtilene göre yeni piller, lityum-iyon pillere kıyasla aynı hacimde daha yüksek kapasite sunuyor.

Yine IBM ’in belirttiğine göre, yeni piller çok daha uzun döngü sürelerine sahip. Yıllar içerisinde, binlerce kez döngüye girseler bile ortalama olarak yüzde 80 pil ömrünün kaldığı söylendi.

Yeni pilin yapısı da sıvı elektrolit şeklinde. Pil için gereken üç temel malzeme de deniz suyunda bulunuyor. Bu sayede pil maliyeti düşerken, çevreye verilen zarar minimize ediliyor. IBM, yeni pilleri için Mercedes-Benz Ar-Ge, Sidus ve Central Glass gibi şirketlerle beraber çalıştığını belirtti.

Son olarak IBM, yeni pillerinin iki yıl içerisinde elektronik cihazlarda kullanılabileceğini belirtti.

Siz yeni pil teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur