Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan karar, otomobilin adresini ortaya çıkardı. Yerli otomobilin üretim tesisi Bursa‘ya kurulacak. Bu proje için devlet yardımı verilecek.

Fabrika, Bursa Gemlik ’te Türk Silahlı Kuvvetleri ’ne ait 4 milyon metrekarelik alanın 1 milyon metrekarelik bölümüne inşa edilecek.

Türkiye ’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafında yapılacak yeni yatırımın toplamda öngörülen sabit yatırım tutarı 22 milyar TL olacak.

Yerli otomobilin fabrikası Bursa ’da

Yerli otomobil fabrikası için yapılacak yatırım süresinin başlangıç tarihi 30 Ekim 2019 ’dan itibaren 13 yıl olarak belirlendi. Ancak, yatırımın bu sürede gerçekleştirilememesi durumunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilecek.

Yerli otomobilin fabrikası içinde çalışacak toplamda 4.323 kişi olacak. Bu çalışanların 300 ’ü nitelikli personel olarak istihdam edilecek.

Toplamda 5 modelin üretileceği fabrikada, üretim bantlarından yılda 176 bin otomobil çıkacak.

Proje bazlı devlet desteği verileceğini söylemiştik. Bu destek ile, Gümrük Vergisi muafiyet, KDV istisnası 10 yıllık Gelir Vergisi stopajı desteği ve alım garantisi gibi destekler sağlanacak.

Yatırıma katkı tutarının da bir limiti olacak. Tutar, 31 Aralık 2032 tarihine kadar azami 960 bin araç için kullanılmak üzere, hak edilen yatırıma katkı tutarının yüzde 56,5 ’ini geçemeyecek.

Nitelikli personel desteği de sağlanacak. Her bir nitelikli personel için asgari ücretin brüt tutarının 20 katını geçmemek üzere ve 5 yıl süreyle istihdam sağlanacak.

Yeni fabrika için faiz desteği uygulaması da başlıyor. Bir ya da birden fazla aracı kurumdan 31 Aralık 2027 tarihine kadar kullanılacak krediler için ödenen faiz ve kâr payının yüzde 80 ’i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacak. Tabii buradaki kredi miktarının, sabit yatırım tutarının yüzde 13 ’ünü aşmaması gerekiyor.

Alım garantisi de sunulacak destekler arasında. Bu kapsamda Devlet Malzeme Ofisi tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin adet yerli otomobil alınacak.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur