Yapılan kanun değişikliği ile birlikte hem fenomenlere hem de telifle çalışanlara vergi zorunluluğu getirildi. Gelir Vergisi Kanunu ’nun 37. maddesi uyarınca geliri 500 bin TL ’nin üzerinde olanlar ticari kazanç olarak vergilendirilecek. Bu işle uğraşanlar da yıllık beyanname verecek, defter tutacak, fatura kesecek.

Milliyet‘in haberine göre; konuyla ilgili açıklama yapan serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Erhan Çağşırlı, YouTuber ’ların vergi mükellefleri olmaları ile ilgili bir kanun olduğunun altını çizdi. Ancak, Gelir Vergisi Kanunu ’nun 18. maddesinde telif kazançlarının istisna tutulduğunu hatırlattı. Bu maddenin yanlış yorumlandığını söyleyen Çağşırlı, 37. madde ile her şeyin netleştiğini belirtti.

Yeni madde aslında telif kazancı olan herkesi kapsıyor. Yönetmen, sinemacı, senaryo yazarı, şair, yazar gibi telifle çalışanlar buna dahil. Önceki kanunda bunun kapsam dışı olduğunu belirtelim. Artık, kazancı 500 bin TL ’yi geçen herkes normal vergi mükellefi olacak. Önceden 1 milyon TL kazanılması durumunda bu kapsama giriliyordu.

Çağşırlı‘nın söylediğine göre, ülkemizde vergiye tabi tutulan 1.000 kadar YouTuber olduğu tahmin ediliyor. Bu isimlerin gelirleri aylık 10 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiyor. Ancak, ortalama 100 bin TL.

Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur