Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’ın, İstanbul ’da Girişimci İş Adamları Vakfı “Girişimcilik Ödülleri” törenindeki konuşmasında, Merkez Bankası ile ilgili olarak, “İnsanı adeta çıldırtacaklar. Enflasyon düşerse, faizi düşüreceklermiş. Bu anlayış anlayış değil. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Bunu öğrenmeleri lazım” sözleriyle yeniden gözler yüksek faizlere çevrildi. 

Konuyla ilgili çarpıcı bir açıklama da, TBMM KİT Komisyonu Başkanı, AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay ’dan geldi. Türkiye ’nin 1 trilyon liralık kredi stoğu bulunduğunu hatırlatan Kinay, 1 puan yüksek faizin ülkemize yıllık maliyetinin 10 milyar TL olduğunu kaydetti. 

FAİZLER YÜZDE 4 OLMALI

Kinay, “Türkiye ’nin yıllık en az yüzde 6 büyümeye ihtiyacı var. Yüzde 6 büyüme için ise faiz oranlarının en fazla yüzde 4 seviyesinde olması lazım. Gezi eylemleri sonrasında faizlerin yüzde 11 ’e çıkarıldığı ve uzun süre bu oranda devam ettiği göz önüne alındığında, maliyetin 70 milyarı bulduğu görülür. Neredeyse yıllık petrol maliyetine yakın bir kayıp söz konusu” dedi. 

Ekonomide 3 tane sacayağının bulunduğunu anlatan Kinay, “Bu sacayaklarından bir tanesi, fiyat istikrarı, yani enflasyondur. Diğeri döviz kuru. Bir diğeri de faiz oranlarıdır. Faiz oranı yükselirse diğerlerini de etkiler. Fiyat istikrarını da döviz kurlarını da bozar. Bu sacayaklarından birindeki bozulma, diğerlerini de olumsuz yönde etkiler. Bunların birbirini etkilememesi mümkün değil. Bu nedenle ekonomi yönetiminde uyum çok önemlidir” şeklinde bilgi verdi.  

“Türkiye ’de tasarruf açığının kapatılması için AK Parti hükümetleri gerekli önlemleri aldı. Bu önlemler faizlerin düşürülmesi için olumlu bir iklim hazırlamıştı” diyen Hasan Fehmi Kinay, “Tüm bu alınan önemli mesafeye rağmen faizlerin indirilmemesi gerçekçi bir karar değil.  Bu, ekonomideki istikrarı bozuyor” ifadelerini kullandı. 

“BEN SADECE ENFLASYONA BAKARIM DEMEK YANLIŞ”

Hasan Fehmi Kinay, şunları söyledi: “Merkez Bankası ’nın, ‘Ben sadece enflasyon boyutuyla ilgilenirim. Onun dışındakilerle ilgilenmem ’ demesi yanlıştır. ‘Hedefim fiyat istikrarıdır. Ben buna bakarım. Başka unsurlarla ilgim yoktur yaklaşımı ’ ülkemize zarar matadorbet verir.”