TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ülkelerin en büyük zenginliğinin çocuklar olduğunu belirterek, ''Maalesef insanoğlu, ülkeler yılda 1,5 trilyon TL'yi silahlanma için ayırabiliyor. Bu paranın çok az bölümüyle çocuklarla ilgili olumsuzlukları ortadan kaldırmak mümkün'' dedi.
     Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi''nin açılışında konuşan Şahin, ''Bu kongreyi son derece değerli ve anlamlı buluyorum. Çünkü bu kongre, haklarını bilen çocuklar yetiştirmeyi hedefliyor, bu kongre çocuklar ve yetişkinlerin işbirliği ile düzenleniyor. Bu kongre geleceğimize, insanlığın, insanoğlunun geleceğine sahip çıkmayı amaçlıyor'' diye konuştu.
     Kongrenin aynı zamanda devlet, üniversite ve sivil toplum işbirliğinin çok güzel örneğini oluşturduğunu belirten Şahin, kongreyi düzenleyen tüm katılımcılara teşekkür etti, takdir ve tebriklerini sundu.
     Kendisinin de bu kongrenin destekçilerinden olduğunu ifade eden Şahin, başkanlığını yürütmekte olduğu TBMM'nin, kuruluş ve açılış gününü çocuklara armağan etmiş dünyadaki tek meclis olduğunu vurguladı.
     Şahin, kongre sözcüsü 11 yaşındaki Ümmühan Zeynep Bilgili'nin açılışdaki konuşmasında ''Sevgili arkadaşlarım'' dedikten sonra ''Çocuk kalmış büyüklerim'' diye hitap ettiğini anımsatan Şahin, bu sözün kendisini çok etkilediğini vurguladı.
     Mehmet Ali Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Keşke hepimiz çocukluğumuzda sahip olduğumuz o saflığı, o temizliği, o berraklığı, o kalbimizdeki karşılıksız sevme duygusunu büyüyünce de hep muhafaza edebilsek. Siz sevgili çocuklar, ileride siz de büyüyeceksiniz. Büyüdüğünüzde şimdi sahip olduğunuz o temizliği ve saflığı her zaman muhafaza edin. Bunu başarabildiğinizde, bu başarıldığı takdirde işte o zaman dünyanın özlemle aradığı ve beklediği huzur ve barış gelir.''
     Şahin, sahneye asılan Mustafa Kemal Atatürk'ün salıncaktaki fotoğrafına dikkati çekerek, ''Gazi Mustafa Kemal'in salıncaktaki hali herkese büyük bir mesajdır. 'Çocukları unutmayın. Çocukluğunuzda sahip olduğunuz saflığı ve temizliği büyüyünce de hayatınızda yaşatın' anlamına yorumluyorum'' şeklinde konuştu.
     Mehmet Ali Şahin, ''Ülkelerin en büyük zenginliği kuşkusuz sahip oldukları çocuklardır. Eğer ülkeler sahip olduğu bu zenginliği ve değeri, yani çocukları iyi yetiştirebilirlerse, iyi eğitebilirlerse onları her türlü tehlike ve olumsuzluktan korumayı başarabilir ve onların haklarını daha çocukken öğrenmelerini, kavramalarını ve yaşamalarını temin edecek ortamı hazırlayabilirse, ben dünyanın şu anda içinde bulunduğu sıkıntıdan kurtulabileceğini düşünüyorum'' dedi.
    
     -UNICEF RAKAMLARI-
    
     ''Türkiye Çocuk Hakları Kongresi''nin düzenlenmesinde büyük emeği geçen Çocuk Vakfı Başkanı ve çocukların ''Ruhi amcası'' Mustafa Ruhi Şirin'in de konuşmasında tüm dünya çocuklarını kasteden cümleler kullandığına işaret eden Şahin, bu kongrenin evrensel nitelikte olduğunu belirtti.
     UNICEF verilerine dayanarak bazı rakamları paylaşmak istediğini söyleyen Şahin, şu anda dünyada ilkokul çağına gelmiş ama okuma imkanı bulmayan 100 milyondan fazla, yine ilkokul çağına gelmiş ama hala nüfusa kayıtlı olmayan 50 milyondan fazla çocuk bulunduğunu söyledi.
     Hergün 5 yaşından küçük 24 bin çocuğun büyük çoğunluğun önlenebilir nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini, çocuk ölümlerinin nedenlerinin başında açlığın geldiğini belirten Şahin, yine BM verilerine göre dakikada 30 çocuğun açlık nedeniyle hayatını kaybettiğini anlattı.
     Şahin, ''Maalesef insanoğlu ve ülkeler, yılda 1,5 trilyon TL'yi silahlanma için ayırabiliyor. Bu paranın çok az bölümüyle çocuklarla ilgili olumsuzlukları ortadan kaldırmak mümkün'' dedi.
     Mehmet Ali Şahin, 500 milyon ile 1,5 milyar arası çocuğun her yıl şiddete maruz kaldığını, 5-14 yaş arası 150 milyon çocuğun çoğunun ağır işlerde çalıştırıldığını, 1 milyardan fazla çocuğun silahlı çatışmaya sahne olan bölgelerde şiddetin gölgesinde yaşamak zorunda olduğunu, 250 bin çocuğun eline silahlı örgütler tarafından silah tutuşturulduğunu ve yine her yıl 1 milyon 200 bin çocuğunu çeşitli amaçlarla kaçırıldığını belirtti.
     Bu örnekleri çoğaltmanın mümkün olduğuna dikkati çeken Şahin, ''Bugün ülke yöneticilerin en çok eğilmeleri, üzerinde kafa yormaları gereken husus dünyamızın ve çocuklarımızın yaşamak zorunda kaldığı o gerçeklerdir'' dedi.
    
     -ÇOCUK HAKLARI KONUSUNDA TÜRKİYE'DE YAPILANLAR-
    
     Bu gidişi durdurabilmek amacıyla BM'nin Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni 21 yıl önce imzaya açtığını, Türkiye'nin bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülkelerden biri olduğunu anımsatan Şahin, TBMM'nin bu sözleşmeyi çok kısa sürede 1995 yılı Haziran ayında parlamentosundan geçirerek taraf olduğunu anlattı.
     Şahin, TBMM'nin bu sözleşme bağlamında önemli adımlar attığını dile getirerek, 2005 yılında Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikle çocuklara karşı işlenen suçların cezalarının ağırlaştırıldığını, özellikle çocukların cinsel istismara uğramaları anlamına gelecek suçlara ilişkin cezaların artırıldığını, çocuk kaçırmalarla ilgili de yine ilgili maddelerin yeniden gözden geçirildiğini söyledi.
     Çıkarılan kanunların, çocuk hakları ile ilgili düzenlemelerin uygulanıp uygulanmadığının takip edilmesi amacıyla 3 yıl önce TBMM bünyesinde Çocuk Hakları İzleme Komitesinin kurulduğunu, komitenin başkanlığını TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl'ün yürüttüğünü anlatan Şahin, internet sitesi kanalıyla çocukların bu komiteye ulaşabildiğini ve sorunlarını iletebildiğini kaydetti.
     Şahin, bu yıl 8'incisi icra edilecek Gençlik Meclisinin, ilk ve orta öğretimde eğitim görenler arasından her ilden bir temsilci olmak üzere 550 üyeden oluştuğunu dile getirerek, her yıl 23 Nisan'da Gençlik Meclisinin kendi gündemi ile parlamentoda yasama ve denetim görevini yerine getirdiğini söyledi.
     TBMM Başkanı Şahin, burada amaçlananın gençlerin ve çocukların demokrasi kavramını uygulayarak öğrenmeleri, katılımcılığı ve başkalarıyla iletişim kurma kabiliyetlerini bu yolla geliştirmeleri olduğunu aktardı.
     TBMM'nin bütün bu çalışmalarla çocuk ve gençlerin sorunlarına duyduğu duyarlılığı ifade ettiğini ama bu konuda yapılması gereken daha çok şey bulunduğunu belirten Şahin, ''Stratejik bir yol haritasını Türkiye'nin önüne koşmaya çalışıyoruz. Hedef 2012-2016 yılları arasında bu yol haritasının tartışılarak değerlendirilmesi ve gerçekten en azından ülkemiz bağlamında çocuklarımızın karşı karşıya bulunduğu sorunlarını çözümü konusunda yardımcı olmayı amaçlıyor'' diye konuştu.
     Şahin, kongrede 118 çocuğun bildiri sunacağını dile getirerek, ''Çocuklarımız minik ellerinin izlerini, yüreklerinin sıcaklığını, düşüncelerinin büyüklüğünü, gözlerindeki gelecek ışığını yansıtacaklar bu kongrede. Bizler de Türkiye'yi yöneten sorumlular olarak mutlaka bunlardan yararlanacağız. Bunların hayata geçirilmesi noktasında elimizden gelen titizliği göstereceğiz, göstermek mecburiyetindeyiz'' dedi.
     Çocuklara bu kongreye gösterdikleri ilgi için teşekkür eden Şahin, ''Kendi haklarını bu yaşlarda öğrenmelerini, tanımalarını ve ileride bizlerin şu anda ifa ettikleri görevleri yapacak hale geldiklerinde çok daha iyi bir yönetim sergilemelerini diliyoruz. Çocuklarımıza güveniyoruz, yarın onlarla çok daha aydınlık olacaktır, çok daha barış içerisinde, huzur içerisinde yaşanabilecek bir Türkiye ve dünya olacaktır diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.
    
     -KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜLÜNÜ VERDİ-
    
     TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, kongre kapsamında düzenlenen ''1. Hakları Alınmış Çocuklar Kısa Film Yarışması''nda 34 film arasından ödüle layık bulunan ''Salıncak'' adlı filmin yönetmeni Bilal Çakay'a ödülünü verdi.
     Şahin, daha sonra ''Her Çocuk Haklarıyla Doğar'' temalı ''Çocuk Hakları Kültürü Sergisi'' ve ''Güzel Bir Dünyada Yaşamaya Hakkım Var'' temalı ''Hakları Çalınmış Çocuklar Fotoğraf Sergisi''nin açılışını yaptı ve sergileri gezdi.
     Mehmet Ali Şahin, daha sonra Mardin Valiliği Çocuk Korosu üyeleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Kalabalıktan ve fotoğraf çekimlerini uzamasından dolayı korodan bir çocuğun sıkılması ve oflayarak tepki göstermesi üzerine Şahin, ''Kasımpaşa sınırlarındayız ya o yüzdendir bu hali'' diye espri yaptı.
     Şahin, ardından bir grup bedensel engelli çocuk ile fotoğraf çektirdi.
     Çocuklardan birinin ''Ben Galatasaraylıyım. Siz hangi takımı tutuyorsunuz?'' diye sorması üzerine Şahin, ''Ben de Galatasaraylıyım ama bu ara Trabzonspor'u destekliyorum'' diye yanıt verdi.
     Bu sırada bir çocuk da Şahin'e, İzmir Saat Kulesi'nin maketini hediye etti.
     Öte yandan Şahin'e, kongrenin açılışına katılmak üzere salona girerken, üzerlerinde beyaz tişört bulunan ve kendilerini ''Bir Göz de Sen Ol İnisiyatifi'' olarak adlandırılan bir grup tarafından çocuk ölümlerine ilişkin bir bildiri verildi.