Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde siyasi engel çıkarılmaması halinde ekonomik ve parasal politika faslının bu yılın ilk yarısında açılabileceğini söyledi. 

SİYASİ ENGELLERİ AŞMALILAR

Bozkır, AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumu üyesi Johannes Hahn'la görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, "Hahn ile açılması söz konusu olan 17'nci faslın ekonomik ve parasal politika teknik detaylarını ele aldık, zaman dilimlerini konuştuk. Şayet bu fasıl siyasi bazı engeller olmaksızın açılabilir hale gelecekse bu faslın nisanla haziran arasında açılabilmesi söz konusu. Siyasi engel aşılamazsa biz Türkiye'de çalışmalarımıza devam edeceğiz. Fasıl açmak AB'nin sorumluluğunda, Türkiye'nin bu bakımdan bir sıkıntısı yok. Herhangi bir faslı 1-2 ay içinde açabilecek noktaya geldik. AB'nin bazı siyasi engelleri aşabilmesini bekliyoruz" dedi. 

VİZE MUAFİYETİ SÜRECİNİ GÖRÜŞTÜK

Bozkır, görüşmede vize muafiyeti sürecini de ele aldıklarını belirterek "AB Komisyonu'nun geçen yıl yayımlanan ilk raporunda, Türkiye'nin toplam 72 beklentiden 62'sinde ilerleme kaydettiği tescil edildi. Üçüncü raporda vizenin kalkıp kalkmayacağına yönelik Komisyon'un bir değerlendirmesi olacak ve ona göre AB Konseyi karar alacak. Süreç gayet olumlu cereyan ediyor. Ümidimiz yaklaşık iki buçuk senelik bir zaman diliminin ardından vizelerin tamamen kalkması" ifadesini kullandı.