Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yerel medyanın önemine değinerek, ''Sizler medya sektörünün Anadolu'daki kılcal damarları gibisiniz, büyük medya kuruluşlarının varlığı da sizlere bağlı, onların hiçbir zaman dolduramayacakları boşlukları dolduruyor, haber ihtiyacını gideriyorsunuz'' dedi.
     Arınç, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM) Şanlıurfa'da düzenlenen 20. Yerel Medya Eğitim Semineri'nin açılışında yaptığı konuşmada, medyanın önemine değindi.
     Medyanın ulusal ve yerel düzeyde gelişmiş olmasının, demokrasinin yerleşmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Arınç, ''Yerel medya yetirince gelişmemiş olursa demokrasimiz, bir yönüyle eksik kalmış demektir. Küreselleşmeyle birlikte medyanın uluslararası bir nitelik alması, yerel medyanın önemini azaltmamış, bilakis daha da artırmıştır. Çünkü toplumun günlük taleplerini, beklentilerini ve şikayetlerini yansıtan kurum, yerel medyadır. Yaygın medya ülke çapında, okurun ilgisini çekebilecek haber ve yorumlara yer verir. Yerelde olan sorunları, tam ve doğru bir şekilde ancak yerel medya yansıtabilir'' dedi.
     Yerel medya mensuplarının bulundukları illerde nitelikli işler yaptığını, büyük ölçekli medya kuruluşlarının imkanlarından yoksun olmalarına rağmen bölgelerinde gazeteciliği hakkıyla yerine getirdiklerini ifade eden Bülent Arınç, şöyle devam etti:
     ''Zaman zaman yaşadığınız şehrin sorunlarını sayfalarınıza, ekranlarınıza, mikrofonlarınıza taşıyorsunuz, bu sorunları tartışıyor ve olumlu bir zemin bulmaya çalışıyorsunuz. İnsanlarımızın haber ihtiyaçlarını gideriyor, onları olan bitenden haberdar ediyorsunuz. Sizler, yaşadığınız şehre sayfalarınızla, ekranlarınızla birer ayna tutuyorsunuz, yaşadığınız şehirdeki insanlar sizlerin gözüyle olaylara bakıyor, sizlerin sesinden gerçekleri duyuyor. Sizlerin mikrofonlarından meramlarını dertlerini ifade edebiliyorlar. Sizler, medya sektörünün Anadolu'daki kılcal damarları gibisiniz; büyük medya kuruluşlarının varlığı da sizlere bağlı, onların hiçbir zaman dolduramayacakları boşlukları dolduruyor, haber ihtiyacını gideriyorsunuz.''
    
     -''MEDYANIN GELİŞMESİ İÇİN YAPILANLAR''
    
     Hükümet olarak yerel medyanın öneminin farkında olduklarını, bu farkındalık doğrultusunda yerel medyanın gelişmesi ve güçlenmesi için önemli çalışmalar yaptıklarını aktaran Arınç, ''Özellikle yerel medya, yazılı medya konusunda Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüz birinci derecede sorumludur. Genel Müdürlüğümüz tarafından ajans haberciliği üyeliği, önemli bir hizmet olarak verilmektedir. Haberin giderek pahalılaştığı, çeşitlendiği ve önemli hale geldiği günümüzde sunulan bu hizmet, yani yerel medyaya yönelik ajans haberciliği hizmeti, yerel medyamızın büyük ölçüde işini kolaylaştırmaktadır'' diye konuştu.
     BYEGM tarafından yapılan çalışmaların ''yerel medyayı, etkin ve güçlü kılmak'' adına yapılan önemli çalışmalar olduğunu dile getiren Arınç, şunları kaydetti:
     ''Basın Yayın Genel Müdürlüğümüz, hepinizi yakından ilgilendiren bir konuyu da yakından takip ediyor, o da basın kartı konusudur. Geçtiğimiz yıl yani 2010'un son aylarında basın kartı yönetmeliğinde yaptığımız değişikliklerle iki önemli konuda sizleri rahatlattık. Bunlardan biri, bildiğiniz gibi yıllarca ilkokul mezunu olması sebebiyle 30 yıldan beri yerel medyada çalışıyor olmasına rağmen basın kartı alamayan arkadaşlarımız vardı. Bir defaya mahsus olmak üzere bu arkadaşlarımıza sarı basın kartı verilmesi mümkün oldu ve geçmişten bu yana mağduriyet içerisinde olanlar, kartlarına kavuşmuş oldu. Yine basın kartı yönetmenliğinde yaptığımız bir değişiklikle kılık kıyafet kanununda ayrımcılık yapan bir hususu da ortadan kaldırmış olduk.''
     Basınla ilgili yapılan çalışlarda yurt dışındaki Türkçe yayın yapan basın mensuplarını da unutmadıklarını ifade eden Arınç, ''Basın kartı yönetmeliğinde yaptığımız düzenlemeyle yurt dışında Türkçe yayın yapan yerel medya mensuplarına da artık basın kartı verebiliyoruz'' dedi.
     Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yerel medyaya yönelik çalışmalarının artarak devam edeceğini kaydetti.
    
     -''BASIN KANUNU VE İNTERNET MEDYASI''
    
     Son yıllarda Basın Kanunu ve ilgili yasalarda yapılan değişikliklere de değinen Arınç, ''Sağlanan konsensüsle 2004 yılında Basın Kanunu değiştirildi ve bugüne kadar sorunsuz bir biçimde devam ediyor. Bir diğer önemli değişiklik de bundan bir kaç ay önce TBMM'den geçen, resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni Radyo Televizyon Üst Kuruluyla ilgili kanundur. Burada radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi gibi konular daha çağdaş ve daha özgürlükçü bir yapıya kavuşturulmuştur'' diye konuştu.
     İnternet medyasıyla ilgili yapılan çalışmalara da değinen Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     ''İnternet medyasında bir hukuki boşluk vardı, bize ulaşan talepleri boşa çevirmedik. BYGEM ve Adalet Bakanlığımız yetkilileriyle yaptığımız toplantılarda, internet basının yasal çerçevesini çizecek bir çalışma yaptık. Bu konuda kanun tasarısı taslağı hazırlandı, ilgili kuruluşlara gönderildi. hatta konuya ilgi duyan pek çok kuruluşa da internet ortamında bu taslağımızı gönderdik, inşallah birkaç gün içerisinde belki bu dönemde çıkması mümkün olmayacak ama onlara verdiğimiz süre doluyor, şu ana kadar da bir itiraz gelmedi. Umarım ki Basın Kanunu'nun 6 maddesinde değişiklik yaparak internet medyasını da bir kanuni kapsam içerisine alma çalışmamız, önümüzdeki dönemin ilk yasalaşacak tasarılarından birisi olur.''
    
     -MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ
    
     Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Türk Ceza Kanunu'nda 6 maddelik değişik yapılacağını bu çalışmayla ''özel hayatın gizliliğinin korunması, soruşturmaların gizliliği ilkesinin ihlali ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'' konularında yeni düzenlemeler getirileceğini söyledi.
     Basın için önemli olan bu mevzuat değişikliğini geçen hafta Adalet Komisyonunda görüşmelerini tamamlayarak, Meclis Genel Kuruluna sevk ettiklerini belirten Arınç, ''Yapacağımız çalışmanın iki ana konusu var; birisi özel hayatımıza müdahaleyi daha ağır kurallara bağlama, ikincisi basın mensuplarına yazdıkları haberler ve köşe yazıları gibi konulardaki bilginin ifşa edilmesi gibi bütün bu konularda ceza sürelerinin biraz daha azaltarak, suçun unsurlarını yeniden tanımlayarak haklarında açılan binden fazla davayı belki onların lehine biraz daha iyi sonuçlara ulaştırma çabasıdır. Sanırım birkaç gün içinde Meclis tatile girmeden bu 6 maddelik değişikliği parlamentodan geçireceğiz. Bu konudaki beklentileri, yasama dönemi bitmeden karşılamış olacağız'' şeklinde konuştu.