Anayasa Mahkemesi, Ankara 17. İdare Mahkemesi'nin açtığı dava ile Emekli Sandığı Kanunu'nun geçici 206. maddesinin, 8 Eylül 1999'da sandık iştirakçisi olanların emekli aylığı almaya hak kazanacaklarına ilişkin düzenlemeyi iptal etti. Bu kararın ardından kimlerin emeklilikle ilgili bu karardan yaralanabileceğini İş Hukuku Uzmanı Avukat Mustafa Derin hukukajansi.com sitesine açıkladı. Kararın 28 Şubat'ta mağdur olan memurlar için olumlu olduğunu vurgulayan Av. Derin, o dönemde memur olan her kişi istediği andan itibaren emekli olabileceğini kaydetti.  

"Görevden atılmış olsalar dahi emekli olabilirler"
Anayasa Mahkemesi’nin, 50 ve daha yukarı yaşta olan kişilerin 10 yıllık fiili hizmet süresini doldurmaları şartıyla emekliliğe hak kazanacakları vermiş olduğu bu haklabelirlenmiştir. diyen İş Hukuku Uzmanı Mustafa Derin, "Emekli olabilmeleri için 8 Eylül 1999‘dan önce çalışmaya başlamış olma şartı iptal edilmiştir. 18.01.2015 tarihine kadar TBMM yeni bir yasa ihdas etmezse bu tarihten sonra 10 yıl fiili hizmeti olanlar ve emekli sandığına tabi olarak çalışan herkes başvuru yaptıkları taktirde emekli olabileceklerdir. Memuriyetten atılmış olsalar dahi bu haktan yararlanabilirler. Kendi istekleriyle 10 yılı doldurarak ayrılanlar da pek tabi ki bu hakkı kullanırlar." ifadesini kullandı.



"Polis, asker, öğretmen de yararlanacaktır."

 TBMM'de 19 Ocak 2015 tarihine kadar bir yasa çıkarmazsa bu uygulamadan herkesin yararlanabileceğini vurgulayan Avukat Derin; "28 Şubat sürecinde meslekten atılan öğretmenler, polisler, askerler ve haksız muameleye maruz kalmış tüm memuriyetten çıkarılanlar bu haktan yararlanabilir." şeklinde konuştu.

"AYM, haksızlığa son vermiştir"
Anayasa Mahkemesi'nin, memurların yıllardır karşı karşıya kaldığı bir haksızlığa da son verdiğini kaydeden İş Hukuk Uzmanı Av. Derin, emeklilik yaşının
 yükseltilmesinden sonra anlamsız hale gelen emeklilik ikramiyesi için 30 yıl sınırının da kaldırıldığını hatırlattı.
Av. Derin, "Her ne kadar Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının geçmişe uygulanamayacağı kuralı varsa da Danıştay’ın daha önce benzer konularda memurlar lehine vermiş olduğu kararlar da bulunuyor. Danıştay’ın bu kararları da emsal gösterilerek geçmişe dönük emekli ikramiyesi almak mümkün olabilecek. İkramiye alacak olan her kişi hakkını alabilmek için dava açabilir." dedi.

Özgür GÜLER/HUKUK AJANSI