Erdoğan'ın 'yerli otomobil' çağrısını dinleyen Erzurumlu motosiklet ustası Sabit Çalışır, 3 yıl devam eden ummalı çalışmanın peşi sıra hedefine ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yerli otomobil' çağrısının peşi sıra çalışmalara başlamış olan Erzurumlu motosiklet ustası Sabit Çalışır, 3 yıl devam eden faaliyet kararı ürettiği 'Dadaşmobil' ünlü otomobili Erdoğan'a mutlu eylemek istiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı çağında 'yerli makine üretimi' ile ait isteklendirme sözlerinin peşi sıra kolları sıvayan motosiklet ustası Sabit Çalışır (64), 50. Yıl Caddesi'ndeki evinin altındaki atölyede 3 yıl devam eden icraat kararında alüminyum eğin dair dü şahsiyet makine üretti.

ERDOĞAN'A HEDİYE ETMEK İSTİYOR

Otomobilin motor, şasi, silindir, şanzıman ve farklı kâffesi aksamlarını kendisi tasarlayan Çalışır, cam, iaşe aynası, boya ve döşemesini de çelimsiz müddet içre bitirmeyi planlıyor. Test sürüşlerine başladığı otomobilin dair 'Cumhurbaşkanımıza domestik araba, Dadaş' yazan Çalışır, 'Dadaşmobil' ismini verdiği arabasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mutlu eylemek istiyor.

Çalışır, AA muhabirine, otomobili vatandaşlara kalıp olması ve domestik makine üretimini isteklendirme eylemek üzere yaptığını söyledi. 'Türkiye'nin yüzdelik 100 domestik aynı otomobili olsun' diye bu projeyi başlattığını tamlayan Çalışır, şunları kaydetti:

SÖZÜ YERE DÜŞMESİN DİYE ÇALIŞTIM

'Ben 50 almanak motosiklet ustasıyım. Sayın Cumhurbaşkanımız 'bir domestik makine yapın' dedi, sanayiciler duymadı. Ben ince zamandır vazgeçmiştim, makine yapmıyordum. Kimse bindi olmuyor, erbap çıkmıyordu. 'Milli projemiz, aynı otomobilimiz olsun' diye ego de o büyüklüğünde güven harcadım. Cumhurbaşkanımızın lafı yere düşmesin diye bu arabayı imkansızlıklara rağmen, yılların getirmiş olduğu birikimimle yaptım. El emeği ayn nuru bu arabayı Cumhurbaşkanımıza hediye edeceğim. İnşallah dobra olur, devamı gelir, bizim de domestik otomobilimiz olur. Araba yegâne silindirli, dizel motorlu, dü şahsiyet ve üstü kapalı. Yüzde 100 domestik olabilecek aynı araba. İnşallah bunun fabrikasını kurarız, üretiriz.'

10 BİN LİRAYA MAL OLDU

Aracın kâffesi aksamlarını kendisinin tasarladığını tabir fail Çalışır, arabanın tamamlandığında 10 bin liraya mülk olacağını belirterek, 'Ömrümü bu planlara harcadım. Bu otomobilin camları takılacak, döşemesi yapılacak, aynaları ve elektriği eklenecek' diye konuştu.

Aracın yolda oldukça dobra ilerlediğini anlatan, 'Arabanın kaporta aksamı alüminyum. 100-150 seneye büyüklüğünde çürümez. Gücüm fakat bu kadarına yetti. Ben 'Dadaşmobil' diyorum amma büyüklerimiz ne buyurmak isterlerse o olur' dedi.

Kaynak: sabah.com