Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneğince bu yıl ''Gelin Tanış Olalım'' sloganıyla 9'uncusu düzenlenen ''Uluslararası Türkçe Olimpiyatları''nın ödül töreni yapıldı.
ASKİ Spor Salonu'nda düzenlenen törene, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Danıştay Başkanı Hüseyin Hüsnü Karakullukçu, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Azerbaycan ve Belçika'dan milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Tören, öğrencilerin sahne almasıyla başladı. 5 kıta 11 ülkeden 63 öğrencinin yer aldığı ''Beşinci Mevsim'' gösterisi, izleyenlerin beğenisini kazandı. Ganalı öğrencilerin sunduğu Akçaabat yöresi halk oyunları, salondakiler tarafından ayakta alkışlandı.
Türkçe Olimpiyatları şarkı finalinin birincisi Tacikistanlı Shohrukh Yunusov, söylediği ''Akşam oldu hüzünlendim ben yine'' ve ''Kara bulutları kaldır aradan'' adlı eserlerle, büyük beğeni topladı.
''Mars'tan gelen uzaylıyı'' canlandıran Romanyalı öğrenci Vlad Christian'ın ''Mars'ta açılan Türk okulundan geldim'' sözleri, katılımcılardan alkış aldı.
Tören boyunca çeşitli ülkelerden olimpiyatlara katılan çocuklar, şarkı ve şiir okudu. Öğrenciler, halk oyunları ve çeşitli gösterilerle de hünerlerini sergiledi.
Törenin açılış konuşmasını yapan 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam, Türkiye'ye olimpiyatlar için gelen gençlerin her birinin Türkçe öğrendiğini ve Türkiye sevdalısı olduğunu ifade etti.
''500 bin kişiye hitap eden başka bir uluslararası organizasyon benim bildiğim yok'' diye konuşan Sağlam, bu başarının öğretmenlerin olduğunu vurguladı.
Organizasyona katkı veren kurum ve kuruluş temsilcilerine teşekkür eden Sağlam, Türkçenin dostluk, sevgi dili olduğu kadar bilim ve kültür dili olmasına hizmet eden herkese şükranlarını sunduğunu kaydetti.

-''MECLİS ÖZEL ÖDÜLLERİ''-

Törende, konuşma, yazma ve dil bilgisi kategorisinde altın madalya alan öğrencilere ''Meclis Özel Ödülleri''ni TBMM Başkanı Şahin verdi.
Şahin, yaptığı konuşmada, törende bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, ''Dünyanın 5 kıtasından ülkemize gelen farklı milletlerden, farklı devletlerden, dilleri farklı, kültürleri farklı ama bizim kadar bizden olmuş gençlerimizi burada görmekten dolayı memnuniyet duyuyorum'' dedi.
Konuk öğrencilere ''Sizler dünyanın dört bir yanında açan sevgi, barış, umut çiçeklerisiniz'' diye seslenen Şahin, ''Bize gerçekten müstesna anlar yaşattınız. Bizim şiirlerimizi, türkülerimizi, şarkılarımızı bizimle paylaştınız. Bizim folklorumuzu, oyunlarımızı bizlerle paylaştınız ama biz, sizi kendimizden hiç ayrı görmedik, kendi çocuklarımız neyse siz de osunuz'' diye konuştu.
TBMM Başkanlığının, başarılı gençlere ödül vermesinden mutluluk duyduğunu anlatan Şahin, bu geleneği başlatan Bülent Arınç'a teşekkür etti.
Artık Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Türkçenin tanıtılması ve yaygınlaşması faaliyetlerinin ötesine geçtiğini belirten Şahin, ''Olimpiyatların temelini teşkil eden okullarımızın faaliyetleri, Türkçe öğretmenin ötesine geçmiştir, bana göre sivil bir diplomasi faaliyetidir aynı zamanda. Devletlerin büyük paralar harcayarak yürütmeye çalıştığı diplomasinin sivil ayağıdır. Gerek Türk okullarını gerek olimpiyatları, ülkemiz için milletimiz için ve devletimiz için bir sivil diplomasi faaliyeti olarak görüyorum'' dedi.
''Yeni bir dünya kuruluyor, kurulmaya doğru gidiyor, bunu hissediyoruz'' diyen Şahin, ''Sevgiyi, barışı hoşgörüyü, farklılıklarımızla yaşama erdemini hedef alan yeni bir dünya kuruluyor. Bu faaliyetlerin mayasını tutuşturan, dünyanın dört bir yanına okullar açan, bu faaliyetleri başlatanlara şükranlarımızı sunuyoruz'' diye konuştu.

-SPONSORLARA TEŞEKKÜR PLAKETİ-

Törende, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, olimpiyatlara sponsor olan Bankasya Müdürü Abdullah Çelik'e teşekkür plaketi sundu.
Bakan Günay, her milletin iki bayrağı olduğunu belirterek, ''Birincisi anayasalarda yazan, gördüğümüz zaman saygıyla gereğini yerine getirdiğimiz bayrak; bir de dünyanın neresinde olursa olsun bir sözcük duyduğumuz zaman bizim olduğumuzu, bizden olduğunu hissettiğimiz dilimiz. Dilimiz, bizim ses bayrağımızdır. Türkçe Olimpiyatları ve Türk okulları, dünyanın her tarafına ses bayrağımızı götürüyor ve yüksekte dalgalandırıyor'' diye konuştu.
Dilin, yaşam boyunca unutulmayan en kutsal değerlerden biri olduğunu vurgulayan Günay, şunları kaydetti:
''Bu dili öğretmeye çalışmak, dünyanın dört bir yanında tanıtmaya çalışmak, bu dilin derinliğindeki kültürü, sevinci ve hüznünü dünyanın dört bir tarafında tanıtmaya çalışmak, gerçekten sözün tam anlamıyla en büyük vatanseverliktir. 'Vatanını en çok seven, ona en çok hizmet edendir' diye bir söz var. Bu etkinlikleri, gerçekten vatana yapılmış, dilimize, kültürümüze yapılmış en büyük hizmetlerden sayıyorum. Emek verenlerin önünde saygıyla eğiliyorum.''
Sponsorlardan Türk Telekom'un üst yöneticisi Gökhan Bozkurt'a plaketini de Devlet Bakanı Kavaf verdi. Kavaf, Türkçenin derinliklerindeki kültür zenginliğini bütün dünyaya taşıyan Türk okullarının organize ettiği olimpiyatlarda emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi.
Dünyada böyle ikinci bir organizasyonun daha olmadığını ifade eden Kavaf, ''Bu okullarda yetişen çocuklarımızın, gençlerimizin, geleceğin kültür elçileri olarak dünyada barışı, huzuru ve kardeşliği tesis edeceğine inanıyorum'' dedi.

-''ATATÜRK TÜRK DİLİ ÖDÜLÜ'' SAAKAŞVİLİ'NİN-

Törende, ''Atatürk Türk Dili Ödülü''ne, ülkesindeki Türk eğitim kurumlarına desteklerinden dolayı Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili layık görüldü.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, ödülü Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Tariel Lebanidze'ye takdim etti.
Konuşmasına, bugün çok büyük bir sevinç yaşadığını belirterek başlayan Arınç, Türkçe Olimpiyatları'nın 9'uncusuna kavuşmaktan büyük bahtiyarlık duyduğunu ifade etti.
Saakaşvili'ye verilen ödülün, yerini bulan bir ödül olduğunu dile getiren Arınç, ''Türk okullarına verdiği destek ve Türkiye ile Gürcistan arasındaki hükümetler ve parlamentolar arasındaki ilişkilerimizin güçlendirilmesi bakımından bu ödül kendilerine layık görüldü, ben de şahsen candan tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum'' dedi.
Arınç, ''Saakaşvili'ye ödül vererek ne kadar doğru iş yaptıysak, kendileri de bunu ne kadar hak ettiyse, ikinci tebriklerim ve selamlarım da Sayın Saakaşvili'nin anneleri Madam Giuli'ye aittir'' diye konuştu.
Saakaşvili'nin annesini tanıdığında, Gürcistan'da Türk girişimcilerinin kurduğu Uluslararası Karadeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı olduğunu hatırlatan Arınç, ''Sayın Saakaşvili bu ödülü ne kadar hak ettiyse onun annesi de bu kadar ödüle layıktır. Ona da selamlarımız ve teşekkürlerimizi iletiyorum'' dedi.
Türkçe Olimpiyatları'nın başından beri içerisinde bulunduğunu hatırlatan Bülent Arınç, bu sevinci anlatmanın mümkün olmadığını ancak yaşanması gerektiğini söyledi.
Arınç, 130 ülkeden bine yakın öğrencinin geldiğini, hepsinin başarılı ve heyecanlı olduğunu belirterek, öğrencilerin her yıl haziran ayında büyük bir özlemle beklendiğini söyledi.

-''PERDE ARKASI PERDE ÖNÜ YOK, HERKES BUNU KİMİN DÜŞÜNDÜĞÜNÜ BİLİYOR''-

Olimpiyatlara katılan öğrencilere Türkiye'de herkesin kendi evladına gösterdiği sevgiyi gösterdiğini kaydeden Arınç, ''Geliyorlar geldiklerini de belli ediyorlar. Necip Fazıl'ın bir benzetmesi aklıma geliyor. 'Onlar geldiğinde kömür tozlarının üzerine kar gibi yağıyorlar, onlar geldiğinde kargaların arasına güvercin gibi düşüyorlar. Biz onları kucaklıyoruz'' diye konuştu.
Ödül töreninin bütün dünyadan takip edildiğini ifade eden Arınç, şöyle devam etti:
''İki şeyi yeni fark ettim, birisi şudur: Bu çocukların söylediği şarkıları biz eskiden beri biliyoruz. Bu şiirleri çok defa duydum, halk oyunlarını her yerde izliyoruz ama bir fark var. Bu fark şudur: İbadetler adet haline gelirse nasıl ruhundan uzaklaşır ve siz namaz yerine sadece yatıp kalkmayla meşgul olursunuz. Sanki biraz biz şiiri de türküyü de halk oyununu da biraz kanıksamışız. Bu çocuklar söylerken sanki bunu ilk defa dinliyormuşuz gibi büyük bir heyecan, sevgi duyuyoruz.
Bizim kültürümüzü, bizim Türkçemizi, bizim medeniyetimizi, bizim sanatımızı, şiirimizi bize yeniden tanıttıkları için bu çocukları kutluyorum, tebrik ediyorum, alınlarından öpüyorum. Koca bir hazineyi yeniden keşfetmiş gibiyiz.''
Türkçe Olimpiyatları'nı düzenleyenlere teşekkür eden Arınç, ''Bu organizasyonu yapanlar, ortaya çıkaranlar, yardımcı olanlar, perde arkası perde önü yok herkes bunu kimin düşündüğünü, kimin anlattığını, kimin sevdirdiğini, bu aşkın nereden geldiğini çok iyi biliyor. O yüzden artık Türkiye'de herkes muhterem Hoca Efendi'nin, o güzel düşünceleriyle bugün 9'uncusuna muvaffak olduğumuz bu hizmeti takdir etmeli, alkışlamalı ve her zaman bununla gurur duymalıdır'' dedi.
Romanyalı öğrenci Vlad Christian'ın törende sahnelediği ''Mars'tan gelen öğrenci'' oyununa atıfta bulunan Arınç, ''Mars'ta hayat vardır diyorlar, mutlaka vardır ama oraya ilk gidecek olan bizim Türk girişimcileridir, okullarımızı orada açacaklardır, buna adım kadar eminim'' diye konuştu.
Tören sonunda, olimpiyatlara katılan öğrenciler ve konuklar, sahneye çıkarak ''Yeni Bir Dünya'' şarkısını hep birlikte seslendirdi.