Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hilmi Bengi, Anadolu Ajansı'nın 90. kuruluş yıldönümü nedeniyle ''Türkiye'nin 90 Yılı'' ve Anadolu Ajansı genel müdürlerinin anlatımıyla bir kitap çalışması gerçekleştirildiğini bildirdi.


     Anadolu Ajansı Olağan Genel Kurulu toplandı. Genel Müdürlük binasındaki toplantı öncesinde Bengi, 18 Mart'ın Çanakkale Zaferi'nin 95. yıldönümü ve Şehitler Günü olduğunu hatırlatarak, Yönetim Kurulu Üyelerini Çanakkale ve Kurtuluş Savaşında vatan uğruna hayatlarını kaybeden şehitler ve başta AA'nın kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kuruma emeği geçen ve hayatta olmayanlar için saygı duruşuna davet etti.
     Divan Başkanlığı'na AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hilmi Bengi'nin seçildiği toplantıda, Yönetim Kurulu faaliyet raporu ile denetçi raporu okunarak müzakere edildi.


     Hilmi Bengi Genel Kurulda yaptığı konuşmada, Atatürk'ün haberleşmeye duyduğu ihtiyacın bir anlamda göstergesi olarak 6 Nisan 1920'de TBMM'den hemen önce kurulan AA'nın 90. kuruluş yıldönümünü kutladığını söyledi. AA'nın tarihçesini ve oluşumunu aktaran Bengi, Ajansın sermaye yapısını da anlattı.
    
     -90. YIL ETKİNLİKLERİ-
    
     Ajansın 90. yıldönümünde çeşitli etkinlikler planlandığını ve tasarruf ilkelerini gözeten bir kutlama programı hazırlandığını belirten Bengi, Anadolu Ajansı'nın 90 yıllık arşivinin sayısal ortama aktarılması konusunda bir çalışmanın bulunduğunu hatırlattı. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın Tanıtma Fonundan sağladığı kaynaktan da alınan destekle bu projenin yaşama geçirileceğini ifade eden Bengi, ''İnşallah 6 Nisana yetiştirmeye çalışacağız.

Bu proje, bize sadece 90 yıllık arşivimizin dijital ortama aktarılmasını sağlamayacak, aynı zamanda Ajansımızın mevcut haber sistemiyle arşivin entegrasyonunu, haber sistemimizle fotoğrafın, görüntünün entegre halinde çalışmasını sağlayacak'' diye konuştu.


     Bengi, Yeditepe Üniversitesi tarafından, AA'nın kuruluş yıldönümünü anlatan bir akademik çalışma hazırlandığını, çalışmanın baskı aşamasında bulunduğunu da belirtti. AA genel müdürlerinin anlatımıyla bir kitap çalışması da yapıldığını anlatan Bengi, kitapta geçen yıl Haziran ayında yaşamını kaybeden Hüsamettin Çelebi'nin anlatımlarına da yer verildiğini söyledi.
     Cumhuriyet'in 80. yıldönümü nedeniyle AA tarafından hazırlanan kitabın çok talep gördüğünü, bugün bile kitaptan isteyenlerin bulunduğunu dile getiren Bengi, yoğun talep üzerine AA'nın 90. yılı anısına bu kitabın geliştirilmesine karar verildiğini kaydetti. Bengi, 2009'a kadar olan gelişmeleri de içerecek şekilde bazı düzeltmeler ve ilavelerle genişleterek, 2 bin fotoğrafı da içeren güzel bir çalışmanın hazırlandığını belirterek, ''(Türkiye'nin 90 Yılı) adlı bir kronolojik eser hazırlıyoruz. Bunun da sadece AA camiasına değil, Türk tarihi üzerinde araştırma yapacak herkese yararlı olacağına inanıyorum. Onu da 90. yılımız vesilesiyle yayın aşamasına getireceğiz'' bilgisini verdi.
    
     -6 NİSAN PROGRAMI-
    
     AA'nın 90. yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Ajansın kuruluş günü olan 6 Nisan'da Anıtkabir'in ziyaret edileceğini ifade eden Hilmi Bengi, ardından saat 11.00'de TBMM'nin de 90. yılı nedeniyle TBMM, AA ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin işbirliğiyle TBMM'de fotoğraf sergisi açılacağını bildirdi.
     Anadolu Ajansı'nda saat 14.00'de bir toplantı yapılacağını, bu toplantıya Türkçe Konuşan Haber Ajansları Birliği üyesi ajansların genel müdürlerini de davet ettiklerini, Suriye Haber Ajansı genel müdürünün de konuklar arasında yer alacağını belirten Bengi, bu toplantıda sayısal ortama aktarılan arşiv sisteminin de açılışının gerçekleştirileceğini söyledi. Bengi, saat 19.00'da da TBMM'de bir resepsiyon olacağını, resepsiyondan sonra da Tuluyhan Uğurlu'nun AA'nın 90. yılı onuruna özel bir konser vereceğini kaydetti.
    
     -''KÜLTÜR BAŞKENTİNDE HABER AJANSLARI BULUŞMASI''-
    
     AA'nın 90. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, İstanbul'un da bu yıl Avrupa Kültür Başkenti olması sebebiyle İstanbul'da ''Kültür Başkentinde Haber Ajansları Buluşması'' adı altında bir toplantı gerçekleştirileceğini ifade eden Bengi, bu toplantı için de İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansından sınırlı da olsa bir katkı sağlandığını belirtti. Bu katkıdan dolayı teşekkür eden Bengi, toplantının 23-27 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirileceğini, bu toplantıda aynı zamanda Asya Pasifik Ajanslar Birliği (OANA) Genel Genel Kurulunun da yapılacağını, bu toplantının ardından AA'nın 3 yıllığına OANA'nın başkanlığına getirileceğini kaydetti.
     Bengi, 90. yıl etkinlikleri için PTT ile görüşerek zarfıyla birlikte bir hatıra pulu bastırıldığını, ayrıca Darphane'ye de sembolik bir hatıra para bastırılmasının düşünüldüğünü söyledi.
     Yıl içine yayılacak diğer etkinlikler için de Yönetim Kurulunun onayıyla bir komisyon oluşturulduğunu, Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek'in başkanlığındaki bu komisyonun etkinlikleri planlayacağını belirtti.
    
     -YILLIK 513 BİN HABER-
    
     Genel kurulda habercilik faaliyetlerine ilişkin bilgi de veren Bengi, 1 yıllık dönemde genel bülten, il bülteni ve diğer servislerden toplam 513 bin 716 haberin yayına konulduğunu, bunun gün ortalamasının bin 407 olduğunu bildirdi.
     Haber dağılımında il bülteninin payının giderek arttığını ve yüzde 51'e ulaştığını belirten Bengi, günde 427 fotoğrafın yayına konulduğunu kaydetti. Bengi, EPA fotoğraflarının da AA üzerinden Türk basınına aktarıldığını ve yoğun taleple karşılandığını bildirdi. AA Genel Müdürü Bengi, bu hizmet için GSM şirketlerinin de talepte bulunduğunu, Turkcell ile bu yönde anlaşma imzalandığını ifade etti.
     Fotoğraf arşivindeki sayının 1 milyonu aştığını, görüntülü haberlerde de önemli aşamalar kat edildiğini dile getiren Bengi, ''Yavaş yavaş günde neredeyse 100'ün, yoğun günlerde 150'yi bulan görüntülerle bu yarışta AA'nın da olduğunu göstermeye başladık'' dedi.
     İnternet portallarına da haber, fotoğraf ve görüntülerin iyi biçimde girmeye başladığını anlatan Bengi, abonelere cep telefonları vasıtasıyla kısa haber ve görüntülü haber servis edildiğini kaydetti.
    
     -ÜYELERİN KONUŞMALARI-
    
     Bu arada, Yönetim Kurulu Üyeleri de yaptıkları konuşmalarda İstanbul Bölge Müdürlüğünün yeni binaya kavuşturulması ile dış yayınlarla ilgili haberlerin artırılması ve çeşitlendirilmesi üzerinde durdu.
     AA'nın 90. kuruluş yıldönümü ile ilgili görüşlerini dile getiren üyeler, Yönetim Kurulu'na da yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti.