ii

Dikkatleri Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'deki çatışmalara çeken ABD, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidini gerekçe göstererek başlattığı uluslararası hava operasyonlarını şimdi de Irak'a karadan müdahaleyle genişletmeyi planlıyor. IŞİD'in Irak'ın başkenti Bağdat'a ilerleyişini durduramayan ABD, bölge yönetimi ile birlikte kapsamlı 'kara operasyonu'nu görüşüyor. İngiliz Independent gazetesi, Irak ve Suriye'de IŞİD'le mücadelede uluslararası koalisyonun başını çeken ABD'nin, 2003-2011 yılları arasında işgal ettiği Irak'a hava operasyonlarından sonra bu kez 'kara operasyonu' başlatacağını iddia etti.

ABD'nin ısrarla Irak'ın kendileri için öncelikli olduğunu söylemesini vurgulayan haber, ismi verilmeyen ABD'li üst düzey bir yetkiliye dayandırılıyor. ABD'li yetkili, söz konusu operasyonun sistemli ve zaman alacak bir plan çerçevesinde yapılacağını, dolayısıyla en erken birkaç ay sonra başlayacağını belirtti. Ayrıca bu planla, Iraklı kuvvetler, militanların ele geçirdikleri toprakları geri alacak ve ellerinde tutacak kapasiteye gelmeden harekete geçilmeyeceği ifade edildi. Operasyonun Irak kuvvetleriyle gerçekleştirileceğini belirten gazete, sahada ABD Başkanı Barack Obama'nın da bahsettiği üzere bazı Amerikan danışmanların da bulunabileceğini aktardı. Yetkilinin 'danışmanların çatışmaya katılmayacağını vurguladığı' da kaydediliyor.

Irak'ın Diyala bölgesinde Türkmenlerin yaşadığı Karatepe kasabasında Irak Şam İslam Devleti saldırılarını durduran peşmerge güçleri bölgenin kontrolünü yeniden sağladı. AA'ya konuşan bölgedeki Peşmerge Birlikleri Sorumlusu Adnan Heme Mina, Türkmenlerin yoğunlukta olduğu Karatepe kasabası merkezine yönelik saldırıların durdurulduğunu açıkladı. Kasaba çevresinde yol kenarlarına döşenmiş mayın ve bombaların etkisiz hale getirildiğini aktaran Mina, 'Irak ordu güçleri, Diyala ve diğer bölgelerde IŞİD militanlarına geniş çaplı operasyonlar başlattı.