Bugün açılışı yapılan 700 metre uzunluğundaki Aksaray Yenikapı hattı ile Kartal ’dan metroya binen bir yolcu, Marmaray ’a aktarma yaparak Yenikapı ’ya ulaşabilecek.

Buradan da Aksaray-Havalimanı-Başakşehir hattına kesintisiz ulaşılabilecek. Aynı hat sayesinde Yenikapı-Taksim-Hacıosman metrosuna da geçiş yapılabilecek.

Bu hat ile Kartal - Atatürk Havalimanı arası 81 dakikaya indi. Bağlantı sayesinde Topkapı-Sultançiftliği ve Otogar-Başakşehir metro hatları ile Merter-Bağcılar tramvay hattı da Marmaray ile entegre oldu.

İstanbul ’da 2004 yılında 45 kilometre olan raylı sistem ağı, 2014 yılında 142 kilometreye ulaştı. Büyükşehir Belediyesi 10 yılda raylı sistem ağını 97 kilometre genişletti. Şehirde şu an devam eden raylı sistem çalışmasının uzunluğu ise 109 kilometre. 2019 yılına kadar İBB 110 kilometre, Ulaştırma Bakanlığı ise 70 kilometre daha raylı sistem inşa edecek. 2019 yılında ise İstanbul 430 kilometre raylı sistem ağı ile dünyanın önde gelen şehirlerinin arasına girecek.

Metro ile Kartal - Atatürk Havalimanı 81 dk

Metro ile Bağcılar - Levent 49 dk

Metro ile Taksim - Atatürk Havalimanı 43,5 dk

Metro ile Göztepe - Başakşehir 68,5 dk

Metro ile Mahmutbey - Üsküdar 44,5 dk

Metro ile Başakşehir - Taksim 55,5 dk

Metro ile Bayrampaşa - Bostancı 34,5 dk

Metro ile Başakşehir - Üsküdar 57 dk

Metro ile Bağcılar - Mecidiyeköy 41 dk

Metro ile Üsküdar - Atatürk Havalimanı 45 dk

Metro ile İkitelli - Bostancı 61 dk

Metro ile Bağcılar - Kadıköy 45,5 dk

İstanbullular, yeni bir metro hattına daha kavuşuyor. Aksaray- Yenikapı metro hattı bugün hizmete açılıyor. Başbakan Davutoğlu, Kartal- Atatürk Havalimanı arasını 81 dakikaya indirecek olan yeni hattın Retrobet açılışında açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

''İstanbul'un sokaklarında Kudüs vardır. Ne biz Kudüs'ü unuturuz ne Kudüs bizi unutur. Bizim için Kabe ile Mescid-i Aksa arasında fark yoktur. Onları korumak bizim ilahi görevimizdir. Sabah saatlerinde Halid Meşal ile görüştüm. Kudüs'ün Mescid-i Aksa'nın yanındayız dedim.

Bugün devreye girecek olan hat özel bir yere sahip. Eskiler Aksaray'ı bilirler. Aksaray'da İstanbul'un her bir köşesine minibüsler kalkardı. İnsanların üstüste istiflenmiş halde gittiği, oturacak yerin bulunmadığı minibüsler. Minibüs bulmak bir sıkıntı, otobüs bulmak bir sıkıntıydı. İçine binince seyahat ayrı bir iskenceydi.

AK Parti iktidarında bunlar değişti. Hem yerin altında hem yerin üstünde ulaşımı kolaylaştıracak hatlar kuruldu. Son 10 yılda 141 kilometre metro inşa edildi.

Tarihte her zaman Asya ile Avrupa nasıl bir araya getirilir diye düşünülmüştür. İşte bu hayal bizim zamanımızda gerçeğe dönüşmüştür. Bu çok büyük bir devrim. Bütün bunlar İstanbullu'nun rahat ulaşım sağlayabilmesi için.

Bu inşaat faaliyetleri aşamasında 50 bin parça arkeolojik eser ortaya çıktı. Kimse bu çalışmalardan rahatsız olmamalı aksine destek vermeli. Bu çalışmalarla biz tarihi korumayı da hedefliyoruz. İstanbul bir kültür ve tarih başkentidir, öyle de kalacaktır.


İstanbullular bu büyük hamleyi izlerken Kılıçdaroğlu Asyalılar ile Avrupalılar'ın Türkiye'yi tedirginlikle izlediğini söylüyor. Ben Kılıçdaroğlu'nun bir Asyalı ile konuştuğunu hiç görmedim. Bence kendi aynada kendisi ile konuşuyor. Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulunuyorum birgün gel de Marmarayı kullanan bize de teşekkür et. Kılıçdaroğlu bunları bilmez. O sadece kendi mahallesinde konuşur. Kendi çevresinde itibar görür.

Dünkü hitabımdan sonra Sayın Bahçeli, rahatsız olmuş ve bir açıklama yapmış. Benim özür dilememi istemiş. Dersim'de yapılan zulüm dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımız özür dilediği için. Ben de onu Hacıbektaş'ta dile getirdim. Tek parti döneminin zulümlerine sahip çıkmak, sizin için bir zillettir. Sayın Bahçeli, tek parti dönemine sahip çıkmak sizin göreviniz midir? Bırakın CHP sahip çıksın.

Sahip çıkıyorsa CHP sahip çıksın. Siz sahip çıkmayın. Bunu yaparsanız, en başta rahmetli Alparslan Türkeş'in kemikleri sızlar. Çünkü tek parti zihniyeti, başta Alparslan Türkeş ve Nihal Atsız olmak üzere MHP'lilerin önde gelen isşmlerini tabutluklara soktular. Ey Bahçeli, ister zulüm Dersim'de yapılsın, ister senin öncü bildiklerine tabutluklarda yapılsın, biz karşı çıkarız. Ey Bahçeli asıl sizin Türkeş'ten özür dilemeniz gerekir. O sizin bu yaptığınızı görseydi, size aynı şeyi söylerdi. Kur'an kurslarını kapatan tek parti zulümüne sahip çıkmak, MHP'ye yakışmaz.

Biz dünyanın neresinde bir zulüm varsa ona karşı çıkarız. Türkiye artık bütün dünyada insanlık vicdanıyla anılıyor. Dünyanın her yerinde kendi bayraklarıyla birlikte bu al bayrakları da dalgalandırıyorlar.''