Kadir Karakuş - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''(Su akar, Türk bakar derlerdi), bu devri artık kapattık. Şimdi 'su akar, Türk yapar' diyoruz. Bu yatırımları yapmasaydık 3-4 yıl içerisinde sınır aşan sular konusunda önümüze ciddi sorunlar gelecekti'' dedi.
Erdoğan, Siirt'in Aydınlar ilçesinde yapımı tamamlanan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile Siirt'teki bazı yatırımların toplu açılış töreninde, bugün çifte mutluluk yaşadığını, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlarken büyük yatırımların açılışının da kendisini mutlu ettiğini söyledi.
Bugün Siirt'e yapılan toplam 830 milyon liralık yatırımları hizmete açtıklarını, sağlık meslek lisesi, anaokulu, kız öğrenci yurdu, spor salonları, kapalı halı saha, çocuk evi, kadın konuk evi ve birçok tarihi evin restorasyondan sonra açılışını gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, Baykan Belediye Konutları, Göçebe İskan Konutları ve mezbahanenin de hizmete açıldığını ifade etti.
Erdoğan, Siirt'in 50 yıldır su problemi yaşadığına işaret ederek, iktidarları döneminde yapılan içme suyu, kanalizasyon, arıtma tesisi ve isale hatlarıyla Siirt'in su problemini de çözdüklerini kaydetti.
İçme suyu probleminin çözümüne yönelik olarak projenin üç aşamadan oluştuğunu, birinci aşamadaki 20 kilometrelik isale hattının 2008'de, terfi merkezinin 2009'da açıldığını anımsatan Erdoğan, bugün projenin son aşaması olan arıtma tesislerinin hizmete açıldığını ve projenin toplam 57 milyar 756 bin liraya mal olduğunu belirtti.
Limak tarafından yapılan Tillo Aydınlar Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin 465 milyon dolarlık dev bir yatırım olduğunu ve santralin yılda 1 milyar kilowatt saat elektrik üreteceğini dile getiren Erdoğan, ''Şu ana kadar santral 300 milyon kilowatt saat enerji üretimini gerçekletirdi. 'Su akar, Türk bakar' derlerdi, bu devri artık kapattık. Şimdi 'su akar, Türk yapar' diyoruz. Biz bu yatırımları yapmasaydık 3-4 yıl içerisinde sınır aşan sular konusunda önümüze ciddi sorunlar gelecekti'' diye konuştu.
Siirt ve bölgesinde 16 barajın kısa sürede tamamlanıp faaliyete geçeceğini ve böylelikle bölgedeki bütün sulara hakim olunacağını bildiren Erdoğan, ''Siirt'i ülkemizde önemli bir yatırım bölgesi haline getiriyoruz'' dedi.
Erdoğan, bölgede yatırım yapan girişimcilere, barajın inşaatında görev alan yüklenicilere, mühendis ve çalışanlara teşekkürlerini iletti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açılış törenine katılarak mutluluklarına ortak olduğunu vurgulayan Erdoğan, Gül'e teşekkür etti.
Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Statkraft Şirketi temsilcileri de konuşmasının ardından Erdoğan'a, barajın birer fotoğrafını sundu.
Bu arada, Başbakan Erdoğan, törenin başlamasını beklerken kendisine seslenen çocukları yanına çağırdı. Bölgedeki askeri personelin çocukları 4 yaşındaki Nisanur Yakut ve 3 yaşındaki Yasin Can Uncu'yu eşi Emine Erdoğan ile kucaklarına alarak seven Erdoğan, çocuklara oyuncak hediye etti.