Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, Amerika Birleşik Devletleri ’nin, Türkiye ’den yapılan vize başvurularını askıya almasını değerlendirdi. ASKON Başkanı Cesur; “ABD, kendi yargısına saygı duyulmasını beklerken, dost ve müttefik gördüğü Türkiye ’nin de hukukuna saygı göstermeli. ABD bu davranışı ile adeta “ Pire için yorgan yakmaktadır ve Türk halkının güven duygusunu tamamen yitirmektedir. ’ ’ açıklamasında bulundu.  

Türk Halkı ABD ’nin Çifte Standartlarını Unutmaz

ABD ’nin öne sürmüş olduğu ‘personel güvenliğimiz yok ’ açıklaması, tatmin edici, tutarlı olmayan bir açıklamadır. Türkiye hukuksal çerçeve içinde gerekli delil ve açıklamalarını ortaya koyarken, ABD içi boş bir söylem ile adeta ‘ bir pire için yorgan yakmaktadır ’. Bu karar sadece Türk Hükumetini ilgilendirmekle birlikte Türk halkını da ilgilendirmektedir. ABD ’nin bu içi boş gerekçesi Türk halkı tarafından unutulmaz. ABD açıkçası Türk halkının güven duygusunu tamamen yıkmaktadır.

ABD ’nin Söylemleri Başka Uygulamaları Bambaşka

Her daim dilinden müttefik ve dost ülke Türkiye açıklaması çıkan ABD yetkililerinin, iş uygulamalara gelince; Türkiye düşmanı olan terör gruplarına nasıl silah dağıtıp onları güçlendirdiğini, Türkiye ’de sivil insanların canlarına kıyarak darbe kalkışmasında bulunan, insanlığın utanç vesikaları pirelere nasıl sahiplendiğini çok rahatlıkla gözlemlemekteyiz. Bütün bunlar bize ABD politikalarının tutarsızlığını ortaya koymaktadır.

Hükümetin Aldığı Karar Yerindedir

Karşılıklı vize restleşmesinin gerekçelerine bakıldığında Türk Hükümeti ’nin almış olduğu kararların yerinde ve doğru tepkiler olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu konuda ABD ’nin gerekçesinin altı boş olduğu aşikardır. Ayrıca son dönemlerde ABD ’nin bölgemiz coğrafyasında yürüttüğü politikalara baktığımızda ABD ’nin bu çıkışını bir olaya indirgememek gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenlerle yarın için çok geçmeden ülkemiz çıkarlarına yönelik bugünden tepkisini ortaya koyan hükümetimizi açıkça desteklediğimizi belirtmek isteriz.

Türkiye Ekonomisi Güçlüdür, Piyasalar Rahat Olsun

ABD ’nin bu kararı sonrası piyasalarda ilk anda tepkilerin olması gayet normal. Türkiye istikrarlı ve güçlü bir ekonomiye sahip. Bu ilk tepkiler yerini sağduyuya bırakacaktır. Bu nedenle kriz baronlarına pirim vermeyelim. Türkiye daha önce olduğu gibi bu badireden de güçlenerek çıkacaktır.

ABD Türkiye ’ye Saygı Göstermek Zorundadır

ABD ’nin Türkiye ’ye saygı göstermesi gerekmektedir. Bu saygı da sözde ve uygulamada tutarlı olmaktan geçmektedir. ABD yetkililerinin bu tutarsız davranışlarını tekrardan gözden geçirmelerini temenni ediyor, nasıl kendi hukuklarına saygı gösterilmesini bekliyorlarsa, Türk Hukukuna da aynı şekilde saygı göstermelerini beklediğimizi belirtmek istiyoruz.