Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi başkanlığında, Moğolistan'ın başkenti Ulanbatur'da toplanan Asya Pasifik Ajanslar Birliği (OANA) Yönetim Kurulu çalışmalarını tamamladı.
Kapanış oturumunda konuşan Bengi, bir araya gelen haber ajanslarının gündemindeki bütün konuları ele aldığını belirtirken, mesleki sorunları konuşmaya zaman kalmadığını, bundan sonraki toplantılarda bu konulara da eğilinmesine çalışılacağını bildirdi.
Haber ajanslarının en önemli konularından birisinin, haberde telif haklarının gözetilmemesi olduğunu kaydeden Bengi, şöyle devam etti: ''Bu mesele, özellikle ticari amaçla üretim yapan haber ajanslarının gelirlerini de olumsuz şekilde etkileyen çok önemli bir konu. İnternette haber siteleri veya arama motorları, üretilen haberleri telif haklarını gözetmeden, yayına konulduğu anda açık hale getiriyorlar. Hukuki yollar da ne yazık ki yetersiz kalıyor. Uluslararası ajansların da en önemli sorunu bu. Bir çoğu bu konuda davalık.''
Her ajansın, kendine göre bazı önlemler aldığını belirten Bengi, bu konularda ortak nasıl bir yol izlenebileceğinin tartışılması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.
OANA toplantıları sırasında çok önemli tartışmalarda bulunulduğunu, görüş alışverişi yapıldığını belirten Bengi, ülke raporları sayesinde haber ajanslarının açılımlarını, icraatlarını ve projelerini öğrendiklerini söyledi. Bengi, deneyimlerin paylaşılmasının önemine işaret etti.

-FOTOĞRAF YARIŞMASI-

OANA Yönetim Kurulu toplantıları sırasında, üye haber ajansları arasında yapılan fotoğraf yarışmasında, Japon Kyodo haber ajansının, tsunami felaketinin ardından annesinin cesedini bulan bir kadının fotoğrafı ile tsunaminin yol açtığı yıkıma ilişkin bir başka fotoğraf birinciliğe layık görüldü.
En iyi haber fotoğrafı dalında da Anadolu Ajansı'ndan Erkan Yiğitsözlü'nün, Pakistan'daki sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışan yaşlı bir kadının kucağında iki bebeği taşıdığı fotoğrafı ödül aldı.
Montsame haber ajansının, yaz festivalinde yapılan at yarışlarını sergileyen fotoğrafı ise özel ödüle layık görüldü.

-MOĞOLİSTAN MECLİS BAŞKANI, OANA HEYETİNİ KABUL ETTİ-

Yönetim Kurulu toplantısının tamamlanmasından sonra OANA heyeti, Cengiz Han'ın heykelinin bulunduğu meydanda, geleneksel Moğol kıyafetleri içindeki gençlerin sergilediği dans ve müzik gösterisini izledi.
Heyet, bunun arkasından Moğolistan Meclis Başkanı Damdiny Demberel tarafından kabul edildi.
Demberel, 33. Yönetim Kurulu toplantısını Ulanbatur'da yaptıkları için OANA Yönetim Kurulu'na ve toplantıya evsahipliği yapan Moğolistan ulusal haber ajansı Montsame'ye teşekkür etti.
Montsame ajansına OANA Yönetim Kurulu'nda yer verilmesinin büyük bir onur olduğunu belirten Demberel, Moğolistan meclisinin, ulusal haber ajansı Montsame'nin haberlerinden çok yararlandığını anlattı. Enformasyon çağında, küresel trendleri takip etme arzusu taşıdıklarını dile getiren Demberel, 1998 yılında onayladıkları ''medyada özgürlük yasasıyla'', bilgi akışında şeffaflığı esas aldıklarını kaydetti.
Bilgi çağından korkmamak gerektiğini belirten Demberel, Moğolistan meclisini izleyen 230 akredite gazeteci bulunduğunu, bunun da milletvekili başına 3 gazeteci anlamına geldiğini söyledi. Demberel, ''Şeffaflık politikası aslında bizim mecliste her gün yaptıklarımızın duyurulmasını sağlıyor, zaten bu da bizim istediğimiz birşey'' dedi.
Moğolistan'la ilgili olarak da Demberel, işsizlik ve düşük ücretin, ülkenin iki büyük sıkıntısı olduğunu ifade etti.
Ülkenin gelişmesiyle birlikte, hayvancılıkla uğraşan göçebe nüfusun bir kısmının fabrika ve ofislerde çalıştırılmasına ihtiyaç olduğunu belirten Demberel, ancak hayvancılıkla uğraşanların ofis işlerine uygun hale getirilmesinde zorlanıldığını kaydetti.

-OANA BAŞKANI BENGİ-

OANA Başkanı Dr. Hilmi Bengi de, Moğolistan Meclis Başkanı Demberel'e, Ulanbatur'da Moğol kültürüne ve tarihine yakından tanık olmanın heyeti derinden etkilediğini anlattı.
Bengi, OANA'nın, Asya Pasifik bölgesi içinde çok önemli bir fonksiyonu bulunduğunu, UNESCO'nun öncülüğünde 1961 yılında büyük haber ajanslarının haberdeki tekelini kırmak ve tek yanlı haberciliği önlemek için oluşturulduğunu ifade etti.
OANA'nın, bu yıl 50'inci kuruluş yıldönümünü kutladığını belirten Bengi, 33'üncü OANA Yönetim Kurulu toplantısını Ulanbatur'da, Montsame de 90'ıncı yılını kutlarken yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Öte yandan Montsame haber ajansı, Hilmi Bengi için, ajansın şeref defterinde bir sayfa ayırdı ve bu sayfaya Bengi'nin resmi konuldu.
Moğolistan'ı ziyaret eden OANA üyeleri için Moğolistan Çevre ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Cengiz Han'ın 40 metre yüksekliğindeki çelikten yapılma heykelinin bulunduğu tesiste bir brifing verdi.
Heyet, daha sonra Temmuz ayında yapılan ve ''Naadam'' adı verilen yaz festivalinde geleneksel olarak düzenlenen güreş, ok atma ve ata binmeyle ilgili özel bir gösteri izledi.
Son olarak Ulanbatur Belediye Başkanı G. Munkbayar, OANA Yönetim Kurulu üyeleri için bir yemek verdi. Yemekte, Moğolistan'ın ünlü Morin Khuur grubunun performansı izlendi.