atatürk

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kütahya'nın Dumlupınar ilçesindeki Zafer Tepe'de, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı'nın temel atma törenine katıldığı görüntüleri ortaya çıktı.

Cumhuriyet'in 91. yılında , Atatürk'ün, yabancı arşivlerde bulunan görüntülerine ulaşıldı.

Atatürk'ün Dumlupınar'daki görüntüleri ortaya çıktı - izle

Dumlupınar'daki Zafer Tepe'de bulunan Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı'na, Atatürk'ün çok büyük önem verdiğini ve temel atma töreninde de bizzat bulunduğunu ifade ediliyor.

Anıtın, kaskatı olmuş koluyla bayrağı hiçbir şeye rağmen bırakmayan, elinden düşürmeyen şehit sancaktarı anlattığını dile getirilirken, yabancı arşivlerden bu ana ait görüntülere ulaşıldı.

Atatürk'ün Afyonkarahisar üzerinden trenle geldiği tören alanı yakınındaki Selkisaray Köyü'nde karşılanışının yer aldığı görüntülerde, törende yaptığı konuşma ile alanın genel görüntülerinin bulunuyor.

"31 Ağustos 1922'de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk savaş meydanını gezerken, düşman topçusunun ateşiyle çukura gömülmüş fakat taşıdığı sancağı bırakmamış bir mehmetçiği görür. Bu olay onu çok duygulandırır. Olaydan 2 sene sonra bu görüntünün ebediyyen yaşaması için bu anı anlatan bir anıt yapılmasını ister. Atatürk, 30 Ağustos 1924'te de bu anıtın temel atma törenine katılır. 1927 tarihinde de açılışı yapılır."