o

Azerbaycan'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Bakü Türk Şehitliği'nde düzenlenen törenle başladı. Törene, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Askeri Ateşe Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Azerbaycan'da faaliyet gösteren Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, işadamları ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve Büyükelçi Coşkun'un Şehitlik Anıtı'na çelenk bırakmasıyla başlayan törende Azerbaycan ve Türkiye'nin milli marşları okundu. Marşların ardından şehitlik anı defterini imzalayan Coşkun, katılımcılarla temsili şehit mezarlarına karanfiller bıraktı. Daha sonra beraberindekilerle yakındaki Bakü Şehitler Hiyabanı'nı ziyaret eden Büyükelçi, buradaki Ebedi Ateş Anıtı'na da çelenk bıraktı.

Tören sonrasında basın mensuplarına konuşan Coşkun, Cumhuriyetin 91. yıl dönümünün hem Türkiye'de hem de yurt dışında coşkuyla kutlandığını hatırlatarak, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını söyledi. Coşkun, dün Karaman Ermenek'te yaşanan maden kazasında mahsur kalan işçiler için de dua ettiklerini belirtti. Cumhuriyetin kurulduğu yıl, ülkenin yıllar süren savaşlardan sonra yakılmış, yıkılmış, insan kaynakları tükenmiş, ekonomi, sanayi ve altyapıdan yoksun bir halde olduğunu anımsatan Coşkun, Türkiye'nin buna rağmen olağanüstü bir kurtuluş mücadelesi verdiğini vurguladı. Büyükelçi Coşkun, şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti adeta küllerinden doğmuştur. Cumhuriyet bizim en önemli eserimizdir. Buna ilelebet sahip çıkacağız. O dönemki Türkiye ile bugünkü Türkiye'yi karşılaştırdığımızda gurur verici bir tablo görürüz. Gayri safi yurtiçi hasılasını 850 milyar dolara çıkarmış, dünyanın her yerinde temsilciliği bulunan, uluslararası kuruluşlarda ağırlıklı bir şekilde Türkiye'nin çıkarlarını ve insanlığa hizmet edecek hedefleri koruyan, dünyada ekonomik ve kültürel olarak varlığını güçlü şekilde hissettiren bir ülke görüyoruz. Azerbaycan'la kardeşliğimiz, tarihten gelen kader birliğimiz bu dönemde daha da pekişmiş durumdadır. Azerbaycan'la el ele başarılı bir geleceğe doğru yürümeye devam edeceğiz." Azerbaycan'daki kutlamalar çerçevesinde Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği'nde bu akşam resepsiyon düzenlenecek.