Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin tasarruf oranlarının kendi büyümesine yetmediğini belirterek, "Kendi mevduatımız kendi büyümemizi finanse etmiyor. Dışarıdan finansman girişinin düzenli olarak devam etmesi ise ancak istikrarla mümkün olur" dedi.

''HAYRA ALAMET DEĞİL''

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) para politikalarındaki belirsizliğin yanı sıra Avrupa Merkez Bankasının (ECB) para politikalarında gevşemeye gitmesinin avro/dolar paritesini şiddetli bir şekilde dalgalandırdığını ifade eden Babacan, bu dalgalanmaların hayra alamet olmadığını dile getirdi.

''BİZİMLE ÇOK UĞRAŞIYORLAR''

Hem nüfusunun büyük bir bölümünün Müslüman olduğu ve kendi içinde güven ve istikrarın sağlandığı neredeyse tek ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Babacan, "Ama bizimle de çok uğraşıyorlar. Türkiye'nin dünyada yükselen profilinden rahatsızlık duyanlar oldu" diye konuştu.

"HAPİS CEZASINA DÖNMEK OLACAK İŞ DEĞİL"

Konuşmasının ardından sanayicilerin yazılı olarak ilettiği soruları yanıtlayan Babacan, yeni çek uygulamasına ilişkin bir soru üzerine dün karekodlu çekin lansmanını yaptıklarını anımsattı.

Karekodlu çek uygulamasının yaygınlaşmasıyla çek konusundaki sorunların büyük oranda çözüleceğini dile getiren Babacan, "Karşılıksız çek konusunda tekrar hapis cezasına dönmek olacak iş değil. İtibarlı çeklerin kabul edilip olmayanların kabul edilmeyeceği bir döneme girilecek" dedi.