Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Antalya'da gelecek yıl yapılacak Dünya Botanik EXPO'suna katılım için 23 ülkeden olumlu yanıt aldıklarını belirterek, çalışmaların zamanında yetişmeyeceği yönünde herhangi bir kaygıları bulunmadığını bildirdi.

Bakan Eker, Türkiye'de ilk kez düzenlenecek ve Antalya'nın ev sahipliğini yapacağı EXPO 2016'nın müzik ve maksotunun tanıtıldığı toplantı  sonrası Haber7'nin de aralarında bulunduğu basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"23 NİSAN'DAN İTİBAREN FARKLI UYGULAMALAR OLACAK"

Maskot, 23 Nisan'dan sonra sokaklarda olacak EXPO 2016 Antalya'nın maskotunun bahar ayından sonra sokaklarda görülmeye başlayacağını bildiren Eker, EXPO'ya dönük gerek çiçek, gerekse maskot ile ilgili farklı uygulamaların 23 Nisan'dan itibaren görüleceğini ifade etti.

Eker, EXPO'nun tarım sektörüne etkisi olup olmadığı sorusu üzerine, biyoçeşitliliğin gıda güvenliliğinin temel alanlarından olduğuna işaret etti. 

Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir ülkede biyoçeşitlilik zengin ise o ülkede insanların gıdası için, kullandıkları kozmetik ürünler veya ilaçlar için, yani hem tıbbi bitkiler bakımından hem de gıda olarak kullanılabilecek bitki türleri açısından bir zenginliğe işaret ediyor. Biyoçeşitlilikle bunu dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bu zenginliği dünyaya tanıtırken aynı zamanda tarımsal faaliyetlerimizi de olumlu anlamda etkileyecek."

EXPO'nun gıda, kozmetik, ilaç sanayi alanındaki bitki türlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını vurgulayan Eker, insanlarda da tabiat ile ilgili bilinç uyandıracağını ifade etti.

EXPO'nun her açıdan ülkeye katkı sağlayacağının altını çizen Eker, "EXPO ile ülkeler kaynaşacak, yeni dostluklar oluşacak, ticaret ilişkileri, sanayi, turizm gelişecek, beraberinde birçok alanda gelişme olacak. Zaten EXPO'ların amacı budur" dedi.

"ANTALYA'YI DÜNYA BAHÇESİ HALİNE GETİRELİM"

EXPO'larda ülkelerin kendi değerlerini getirip sergilediğini anlatan Eker, şunları söyledi: "Biz de teması 'Çiçek ve Çocuk' olan, kendi tabi zenginliğimizi, doğal zenginliğimizi, biyoçeşitliliğimizi, bu alanda geliştirdiğimiz kültürü ve bunun unsurlarını, bunları sergilediğimiz bahçe kültürünü ortaya koyuyoruz. Bütün insanlıkla da bunları paylaşabileceğimiz bir düzenleme yapıyoruz. 189 ülkeye diyoruz ki (Gelin bir dünya bahçesi oluşturalım, hepimiz bu kürenin bir parçasıyız. Her ülke aslında dünyanın ayrı bir bahçesidir, tüm bu bahçelerin numunelerini Antalya'da bir araya getirelim ve Antalya'yı bir dünya bahçesi haline getirelim)."

Eker, EXPO'nun, tarih ve turizm kentine tabiat açısından değer katacak yeni bir etkinlik olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak : Haber7