Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde yeniden görülmeye başlanan Balyoz davasında beklenen bilirkişi raporu geldi.

Mahkemenin “Dava dosyasındaki 11 ve 17 numaralı 2 adet CD üzerindeki yazıların optik ve spektroskopik yöntemlerle yapılacak incelemeyle, CD üzerinde bulunan yazıların başka bir yerden kopyalanıp alet yardımıyla aktarılıp aktarılmadığının tespiti” talebi üzerine, Prof. Dr. Salih Cengiz tarafından bilirkişi raporu hazırlandı.

Raporda, CD ’ler üzerindeki imzaların (delilleri veren Mehmet Baransu ve teslim alan polislerin) el yazısı olduğu, dönemin 1. Ordu Harekat Başkanı ve Balyoz sanığı Tuğgeneral Süha Tanyeri ’ye ait olduğu öne sürülen ‘K-özel ’  ve Or.K-na yazılarının ise makineden çıktığı anlatıldı.

11 No ’lu CD ’deki ‘Or.K-na ’ ve 17 No ’lu CD ’deki ‘K.özel ’ yazılarının aletle yazıldığına dair 4 adet delil de raporda şöyle yer aldı:

- Aletle yazıldığı iddia edilen kısımlarda mürekkep dağılımının tamamen homojen olduğu görülmüştür

- Aletle yazıldığı iddia edilen yazılarda harflerin başlangıç noktalarında tamamen aynı şekil ve büyüklükte vurgu izleri görülmüştür. Bu izlerin yazının oluşturulmasında kullanılan alete bağlı mürekkepli kalemin 90 derecelik yani tam dik açıyla karakter yazım başlangıç noktasına hızla inmesi sonucu meydana geldiği kanaati oluşturmuştur. Piyasada bu tür yazım aygıtları çeşitli marka ve modeldedirler. (Bilirkişi, bu maddede, araştırma konusu yazılarda kullanıldığı en muhtemel yazıcının firma tanıtım web sayfası ve işlemin nasıl yapılabileceğinin tanıtımına dair web adreslerini de verdi. )

- Aletle yazıldığı iddia edilen yazılarda harflerin kalınlık ve düzeninde başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar herhangi bir değişim olmadığı görülmüştür .

- Aletle yazıldığı iddia edilen yazılarda kullanılan mürekkepli kalemin hızla yüzeye vurgusu sonucu mürekkep saçılmasının olduğu görülmüştür.”

- Or.K-na ve K.özel yazısının bir alet ve muhtemel yazma aygıtı ve yöntem yardımıyla oluşturulduğu kanaati oluşmuştur.

Sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz şunları söyledi: “Mehmet Baransu tarafından savcılığa teslim edilen 11 ve 17 numaralı CD ’ler, sahte Balyoz Harekat Planı ’nın temelini oluşturmakta olup, soruşturma bu CD ’ler içinde kayıtlı dijital dokümanlara dayanılarak başlatılmıştır. Bu CD ’ler üzerinde yargılama sırasında tarafımızdan iki el yazısı incelemesi yaptırılmış ve Yrd Doç. Dr. Jale Bafra ve ABD ’li Grant Sperry tarafından CD ’ler üzerindeki el yazılarının makine ile Sanık Süha Tanyeri ’nin yine Mehmet Baransu tarafından savcılığa teslim edilen el yazısı notlarından kopyalandığı tespiti yapılmıştır. Mahkemede birçok kez bilirkişi incelemesi yaptırılması taleplerimiz reddedilmiştir.”

11 no.lu CD ’nin üzerindeki “Or.” ve ”K.” karakterleri Süha Tanyeri ’ne ait not defterindeki (emniyet tarafından) 1510 numarası verilen sayfadaki karakterlerle bire bir aynı. Ancak, bu tür makineler imza ve yazı taklit etmek amacıyla üretilmediği için, yapılan sahtecilik çok basit bir inceleme ile hemen ortaya çıkıyor. Bu makinelerin kullanım amacı, yazının yazılışını taklit etmek değil, yazının (çoğu zaman bir amblem, vs.) aynısını bir yüzeyde oluşturmak. Dolayısıyla, makine yazı karakterlerini CD üzerine aktarırken ille de karakterlerin oluşturulduğu yönü izlemiyor (yani karakterleri tersten yazabiliyor). CD ’deki yazıdaki mürekkep yoğunluğu da  karakterlerin oluşturulma yönünü ortaya koyabiliyor.  Örneğin, 11 no.lu CD ’deki C-11 yazısı emniyet tarafından, CD ’yi numaralandırmak için (elle) yazılmış olan yazı. “Or.K.na” ise, Süha Tanyeri ’nin yazı karakterlerinden oluşturularak makine ile yazılmış yazı. Mürekkep yoğunluğu (koyu top şeklinde) harfin bittiği yerde oluşuyor. Elle yazılan C-11‘in nasıl aktığına bakıldığında, makina ile yazılan Or.K.na ’da O, K, n ve a harflerinin farklı aktığı anlaşılıyor.