Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Irak arasındaki işbirliğinin her alanda geliştirilmesinin bölge istikrarı ve refahı için kilit öneme sahip olduğunu vurguladıklarını belirterek, ''Enerjiden ticarete, sağlıktan bayındırlığa, su kaynaklarından ulaştırmaya kadar geniş bir yelpazede uygulayacağımız projelerle Mezopotamya havzasını bir ortak istikrar ve refah alanı haline getirmeyi hedefliyoruz'' dedi.
     Erdoğan, Irak'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Bağdat, Necef ve Erbil'i kapsayacak 2 günlük ziyaretinde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın kendisine eşlik edeceğini söyledi.
     Ziyareti çerçevesinde Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri Maliki, Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ve diğer siyasi liderlerle görüşeceğini, Irak Meclisi'ne, Türk ve Iraklı iş adamlarının iştirakleriyle düzenlenecek iş forumuna hitap edeceğini bildiren Erdoğan, Bağdat'ın ardından yarın Necef'e geçerek şii lider Ayetullah Seyid Ali Sistani ile görüşeceğini ve Hz. Ali'nin türbesini ziyaret edeceğini anlattı.
     Erdoğan, daha sonra Erbil'e geçerek Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geleceğini, 2010 yılı Mart ayından bu yana faaliyet gösteren Türkiye'nin Başkonsolosluğunu, Vakıfbank Erbil şubesini ve Türk şirketleri tarafından yapılan Erbil Uluslararası Havalimanı'nın açılışını gerçekleştireceklerini, heyetinde yer alan bakanların da muhataplarıyla görüşmelerde bulunacağını bildirdi.
     Son 8 yıldır Irak'a yönelik açık ve samimi bir dış politika izlediklerini vurgulayan Erdoğan, ''Iraklı kardeşlerimizin güvenliğini, huzurunu ve refahını, halkımızın güvenliği, huzuru ve refahı gibi aziz bildik. Iraklı kardeşlerimizin acılarını hafifletecek desteği sağlamaya gayret ettik'' dedi.
    
     -''IRAK HÜKÜMETİNE DESTEĞİMİZ SÜRECEK''
    
     Irak'ın yeniden egemenliğine kavuştuğu, uluslararası toplumla bütünleştiği tarihi bir dönemde iş başına gelen yeni Irak hükümetine geçmiş dönemde olduğu gibi desteklerinin süreceğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:
     ''Irak hükümetinin siyasi gruplar arasında varılan mutabakata uygun şekilde, ulusal uzlaşı temelinde adil bir güç paylaşımına dayalı anlayışla kurulmuş olması, Irak'ın ihtiyaç duyduğu istikrar ve güven ortamının güçlendirilmesine olumlu katkıda bulunacaktır. Türkiye ve Irak arasındaki işbirliğinin her alanda geliştirilmesinin bölge istikrarı ve refahı için kilit öneme sahip olduğunu sürekli vurguladık, vurguluyoruz. Bu yönde çaba gösteriyoruz. Bu çerçevede 15 Ekim 2009'da Bağdat'ı ziyaretim sırasında düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı vesilesiyle Irak ile ilişkilerimizde yepyeni bir dönem başladı. Toplantı neticesinde Türkiye ile Irak arasında 48 mutabakat muhtırası imzalandı. Ülkelerimiz arasında kapsamlı ekonomik bütünleşmenin önü böylece açılmış oldu. Enerjiden ticarete, sağlıktan bayındırlığa, su kaynaklarından ulaştırmaya kadar geniş bir yelpazede uygulayacağımız projelerle Mezopotamya havzasını bir ortak istikrar ve refah alanı haline getirmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz Irak ile ilişkilerimizi stratejik bir perspektif temelinde yeniden yapılandırmak ve kapsamlı bir iktisadi bütünleşmeye gitmektir.''
     Başbakan Erdoğan, ziyareti vesilesiyle ikili ilişkilerin tüm veçhelerini Irak makamlarıyla gözden geçireceklerini belirterek, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi çalışmaları bağlamında önümüzdeki dönemde atılacak adımları tekrar inceleme imkanları olacağını söyledi.
     Irak makamlarıyla bölgesel konularda istişarelerde bulunacaklarını da anlatan Erdoğan, ''Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan ve ülkemizi tehdit eden PKK terörü de Iraklı makamlarla ele alacağımız konu başlıklarından biri olacaktır'' dedi.
     Erdoğan, ziyaretinin hem Irak'ın yeniden yapılanmasına Türkiye'nin desteğinin en üst düzeyde gösterilmesi, hem bu ülkeyle ilişkilerin her alanda geliştirilmesi, hem de terörle mücadeledeki somut beklentilerin vurgulanması açısından yararlı olacağına inandığını kaydetti.