Murat Muratoğlu - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt'in parlamentolarında kabul edilen Ermeni iddialarına ilişkin tasarıya yönelik açıklamaları konusunda, ''Bu açıklamayla bir özür beyanı söz konusudur'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, Londra'daki temasları çerçevesinde Derchester Otel'de düzenlenen Türkiye-İngiltere İş Forumu'nda iş adamlarına seslendi.
     Konuşmasında, ABD Temsilciler Meclisi'nin ilgili komisyonu ve İsveç parlamentosunda kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin tasarılara değinen Başbakan Erdoğan, ''Değerli dostum, İngiltere Adalet Bakanı Windows 10 lisans satin al Jack Straw'ın az önce yapmış olduğu açıklama, inanıyorum ki İngiltere ile ilgili birçok dedikoduyu da ortadan kaldırıyor'' dedi.
     Tarihte yaşanmış ve henüz tam olarak aydınlığa kavuşmamış olayların, Türkiye'nin aleyhine olacak şekilde gündeme getirilmesinden büyük rahatsızlık duyduklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Biz 1915 yılında yaşanmış olaylara ilişkin her zaman bilimi, arşivleri, belgeleri adres olarak gösterdik, bir meselenin bilim adamları tarafından tarihçiler tarafından ele alınmasını, onlar tarafından araştırılmasını ve aydınlatılmasını istiyoruz. Olması gereken de açıkçası budur'' diye konuştu.
     Erdoğan, 2005 yılında Ermenistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Robert Koçaryan'a bir mektup yazarak, ''Gelin bunu bu şekilde yapalım'' çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Biz bütün arşivlerimizi açtık. Şu ana kadar incelemesi yapılan belge sayısı bizde 1 milyonu aşmış vaziyette, varsa siz de arşivlerinizdeki belgelerinizi ortaya çıkarın. Yoksa üçüncü ülkelerdekileri çıkaralım ve bu belgeler incelensin çalışmalar üzerinde yapılsın, ondan sonra biz siyasiler üzerimize düşeni yapalım. Tarih parlamentolarda değil, arşivlerde ve bilim adamlarınca yazılır ve yargılanır. 1915 olaylarına ilişkin olarak sadece siyasi saiklerle alınan kararlar, bilimsellikten, akıl ve mantıktan tarihi gerçeklerden uzak kararlardır. Toplumumuz arasındaki yakınlaşmaları, ülkeler arasındaki normalleşme çabalarını olumsuz etkileyen bu tür girişimler, geleceğe yönelik ümitleri de kırmaktadır. Bölge tarihini en yakından bilen bir ülke olarak İngiltere'nin bu konuda desteğini ve katkısını bizlerden esirgemeyeceğini umuyorum.''
    
     -REİNFELDT'İN AÇIKLAMALARI-
    
     İsveç'te gerçekleşen oylamayla alakalı bugün İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt'ın açıklamalarını da hatırlatan Başbakan Erdoğan, ''Yapmış olduğu açıklama manidardır'' dedi.
     Erdoğan, ''Bu açıklamayla bir özür beyanı, söz konusudur ve atılan adımın yanlışlığı üzerinde çok açık ve net ifadelerle tavrını ortaya koyan ve Türkiye ile ilgili olarak gerek bu süreçte gerek AB sürecine yönelik birlikteliklerinin, beraberliklerinin aynen devam edeceğini ve bu alınan kararın da düzeltilmesine yönelik adımı atacaklarını yine burada ifade etmiştir'' diye konuştu.
    
     -İNGİLİZ YATIRIMCILARA DAVET-
    
     Başbakan Erdoğan, İngiltere ile Türkiye'nin bölgesel ve küresel ölçekte örnek bir iş birliği içinde olduğunu belirterek, bu işbirliğinin çok boyutlu ve daha yoğun bir şekilde devam etmesini arzu ettiklerini söyledi.
     ''Ekonomik ve ticari anlamda İngiltere ile ilişkilerimizin daha ileri boyutlara taşınması kesinlikle mümkündür'' diyen Erdoğan, İngiliz şirket ve iş adamlarını sürekli büyüyen ve yatırımcılara büyük fırsatlar sağlayan, coğrafi bakımdan eşsiz avantajlar sunan Türkiye pazarında daha fazla görmek istediklerini söyledi.
     (RAT-EAY-SEB)